Nyilatkozat a kormány felsőoktatás-politikájáról és az ELTE BTK oktatóinak elbocsátásáról

Az önfinanszírozó felsőoktatás rögeszméje mára a működésképtelenség állapotába sodorta az egész magyar felsőoktatást. Azok az elbocsátások, amelyekre most az ELTE Bölcsészettudományi Kara kényszerült, és amelyet bizonyosan követni fognak leépítések más intézmények más karain is, a kormány felsőoktatás-politikájának teljes csődjét jelzik.

A "Szövetség a változásért" oktatáspolitikai kerekasztal-tárgyalásain résztvevő pártok - a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt - tiltakoznak az elbocsátásokat kikényszerítő és ezzel sikeres szakok és tudományágak létét is veszélybe sodró kormányzati politika ellen, és teljes szolidaritásukról biztosítják az ez ellen fellépő, előláncot alkotó hallgatókat és oktatókat. Az elmúlt hetek-hónapok megmozdulásai, az oktatók és hallgatók által megfogalmazott és napirenden tartott követelések arról tanúskodnak, hogy ma a felsőoktatás legprogresszívabb szereplői a jogaikért kiálló egyetemi polgárok.

Fent fölsorolt pártok követelik, hogy a kormány haladéktalanul vizsgálja felül felsőoktatás-politikáját, bocsátkozzék érdemi tárgyalásokba a felsőoktatás szereplőivel az általuk konszenzussal elfogadott követelésekről és a 2013-as költségvetés módosításával biztosítsa a felsőoktatási intézmények visszafordíthatatlan károsodások nélküli működőképességét.

Magyarországi Szociáldemokrata Párt
Demokratikus Koalíció
Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt
Magyar Szocialista Párt