Nyilatkozat a nőket érő erőszak elleni küzdelem világnapja alkalmából

Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke november 25-én, a nőket érő erőszak elleni küzdelem világnapján emlékeztet arra, hogy az elkövetkezendő Európai Parlamenti választások során prioritásként kell kezelni a nők elleni erőszak felszámolását.

„Barroso úr, Reding asszony! Hat hónapjuk van arra, hogy elkezdjék a harcot a Nők Elleni Erőszak ellen.”

Az ESZP, nőket támogató pártként rendkívül fontos kérdésként kezeli ezt a problémát, amely ma az Európai Unión belül a legelterjedtebb megsértése a nők jogainak. Európában naponta 7 nő hal bele a családon belüli erőszakba.
Annak ellenére, hogy született néhány kezdeményezés e téren, mint az európai védelmi határozat, vagy az úgynevezett áldozatvédelmi javaslatcsomag, melyeket az európai szocialisták és szociáldemokraták is boldogan támogattak, a nők elleni erőszak teljes felszámolásától még messze állunk, köszönhetően többek közt a gyenge uniós törvényhozásnak.
 
Az elmúlt évben Viviane Reding, a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős európai biztos ígéretet tett arra, hogy foglalkozik az üggyel, de erre mégsem került sor. Bár valóban foglalkozott ennek néhány aspektusával, többek közt az áldozatok védelmével, vagy a női nemi szerv csonkításának problémájával, de sosem tett globális lépéseket a nők elleni erőszak visszaszorításáért.
 
Gurmai Zita kijelentette: „Reding asszonynak és Barroso úrnak 6 hónapja maradt, hogy megbirkózzanak ezzel a feladattal. Itt az ideje, hogy megmutassák, valóban fontos-e a számukra ez az alapvető kérdés. Mi, szocialisták és szociáldemokraták komolyan elköteleztük magunkat a nők elleni erőszak teljes felszámolása mellett.”
 
Ezért az ESZP Nőszervezete ezen a napon újra elismétli követelését a dologgal kapcsolatban. „Sürgetem az Európai Bizottságot, hogy készítsen egy olyan átfogó stratégiát a nők elleni erőszak ellen, amely már így is megkésett. Az Európai Unió szerepe az volna, hogy európai szinten biztosítsa a nők jogait és ezzel kikövezze számukra az utat az erőszakból való felszabadulásukhoz. Annak érdekében, hogy segítsük ezt a stratégiát, egy európai évet szeretnék tartani a nők elleni erőszak felszámolásának jegyében. Ez nemcsak európai szinten hívná fel a figyelmet a dologra, de az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteket is megismerhetnék az emberek. De ami még ennél is lényegesebb: az áldozatok hangja végre hallhatóvá válhatna" - fogalmazott Gurmai Zita.
 
Emellett az EP-képviselő azért is sürgeti egy ilyen dokumentum aláírását, mert ez lehetne Európában az első kötelező érvényű eszköze a nők védelmének az erőszak minden formájával szemben. Példaértékű és erős jelzés lenne a tagországok felé.

Végül Gurmai Zita annak fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy az uniós költségvetésben megfelelő nagyságú összeget különítsenek el a nőket érő erőszak elleni küzdelemre. „A konzervatívok, akik csak a megszorításokban hisznek, igyekeznek szűkíteni a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretet. Ám elkülönített források hiányában veszélybe kerülhetnek a nonprofit szervezeteket és a nemek közti egyenlőséget témogató uniós kezdeményezések, például a  APHNE Program is” - véli a képviselő.