Belföld | családon belüli erőszak közlemény
2013. január 23. 17:10

Nyilatkozzon Balog Zoltán!

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének működtetői ismét bizonyítják, hogy képtelenek az együttműködésre. Nem az MSZP mondja ezt, hanem azok a jogvédők, akik a bántalmazott nők és gyermekek védelméért küzdenek.

A civilek tavaly még az utcára vonultak ki a fideszes kormánypolitikusok nőket sértő kijelentései miatt. Most a nők, a gyerekek és idős emberek ellen családon belül elkövetett erőszak bűntettének törvénybe iktatását célzó minisztériumi munkacsoportból voltak kénytelenek kivonulni.

A jogszabállyal ugyanis máig adós a minisztérium, sőt újabban már az egyeztetéssel is. A "sosem látott" kíváncsiságnak örvendő tervezet címe ugyanakkor sokatmondó: kiderül belőle, hogy az Orbán-kormányt a gyerekek és az idősek elleni erőszak kérdése egyáltalán nem érdekli, hiszen csupán kapcsolati erőszakot emleget. De a javaslatot még senki nem látta.

Ezért továbbra is kérdés, miért ragaszkodik Balog Zoltán és a KDNP a kapcsolati erőszak fogalmához. Kérdés az is, megfogadta-e Balog Zoltán a civilek, a szociális szakma és az MSZP érveit. Nyilatkozzon, mert Magyarország ma már nem a minisztériumi mellébeszélésre, hanem a tényeket tartalmazó törvénytervezetre kíváncsi!

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy ne "családi körben" hozzon törvényt a családi erőszak büntetőjogba illesztéséről, hanem a civilekkel közösen alakítsák ki ennek kereteit! A jogvédők továbbra is számíthatnak a szocialista párt elvi és politikai támogatására.

Bangóné Borbély Ildikó
elnökségi tag