mszp.hu | nyílt levél
2014. július 24. 15:50

Nyílt levél - "A Fidesz képviselői csak feljelenteni tudnak Brüsszelben?"

Szájer József és Gyürk András európai parlamenti képviselők és a Fidesz EP-delegációja részére 

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak,
Kedves kollégák,

Talán emlékeznek még arra, amikor az Önök kormányfője, Orbán Viktor - majd húszmillió forint közpénzen - azt üzente az újonnan megválasztott európai képviselőknek, hogy mindig álljanak ki Magyarország mellett és soha ne feledjék, "mindannyian magyarok vagyunk". 

Szép szavak. 

Én azért még arra is emlékszem, amikor Orbán Viktor néhány évvel ezelőtt arról írt a Magyar Nemzetben, hogy "hazánk csatlakozása óta a magyar polgárt sok szempontból az Európai Unió óvja – nem egy esetben saját kormányának politikájával szemben." Meg arra is, amikor Brüsszelt később a magyarokra rontó szörnyként festette le. És arra is emlékszem, hogy a fideszes képviselők rendre hazaárulást kiáltanak, amikor valaki kritizálja őket nemzetközi fórumokon. 

Önök, kedves képviselőtársaim - akikkel tehát mindannyian magyarok vagyunk - a napokban az európai szocialisták frakcióvezetőjénél, Gianni Pittellánál "jelentették fel" a magyar baloldalt, elsősorban Pásztor Albert miskolci polgármester-jelölt kapcsán. A volt rendőrkapitányról majd döntenek a miskolciak, személy szerint azt gondolom: jó és igazságos vezetője lesz a városnak. Azzal kapcsolatban azonban, ahogyan Önök, kedves képviselőtársaim - akikkel mindannyian magyarok vagyunk - gyáván feljelentgetnek; itt az új európai parlamenti szezon kezdetén, kénytelen vagyok egyértelművé tenni néhány fontos pontot.

Mi, magyar szociáldemokraták a magyar emberek valódi érdekeit képviseljük az Európai Parlamentben, nem pedig Orbán Viktor és a Fidesz gátlástalan politikáját. Ha Önök azt hiszik, hogy kormányuk érdekei mindig azonosak a nemzet érdekeivel, akkor nem csak a választóikat, de önmagukat is súlyosan becsapják. Ahogyan azzal is, ha az Európai Parlament - egyébként olasz - szocialista frakcióvezetőjén keresztül próbálnak fogást találni a magyar baloldalon. Mint amikor egy óvodás bepanaszolja játszópajtását az óvó néninél.

Mi, magyar szociáldemokraták is írhatnánk levelet Manfred Webernek, az Önök európai frakcióvezetőjének, amelyben állásfoglalást kérnénk tőle a Fidesz-kormány által gyáva módon az éjszaka leple alatt, a holokauszt áldozatokat képviselő szervezetek együttes ellenkezése ellenére felállított "német megszállási emlékmű" kapcsán. Német politikusként Weber kolléga véleménye különösen érdekes lehet. De, sokatmondó lehet a véleménye az Önök kormánya által nemrég kinevezett - és nyíltan szélsőséges - új római nagykövetről is. Vagy arról, hogy az Önök pártja miként működik együtt az önkormányzatokban a kirekesztő és fenyegető Jobbikkal. Hogy miként kokettálnak számító politikai érdekből a szélsőjobboldallal és annak kiszolgáló köreivel. Hogy miként tűrik meg, sőt támogatják az uszító fórumokat. De, hasonlóképp kíváncsiak lehetnénk arra: mit gondol az Önök német vezetője arról, hogy a magyar miniszterelnök egyik megbízottja nyíltan homofób. Hogy az Önök kormánya mindenkivel leszámol és mindent felszámol, ami nem a nemzeti együttműködés rendszerének érdekeit szolgálja. 

Önökhöz hasonlóan mi is írhatnánk egy ilyen levelet. De ez nem a mi stílusunk. Ne is kényszerítsenek rá, kedves kollégák. Mi a politikai érdekképviseletet versenyként és nem háborúként fogjuk fel. Kérem, Önök is inkább a nemzet érdekeit nézzék, ne a kontrollvesztett pártvezérekét. Hiszen, mindannyian magyarok vagyunk.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke
európai parlamenti képviselő

Budapest, 2014. július 24.