Nyílt levél a fiatalokat mágnesként hazavonzó Fideszhez

Kedves Fidesz!

Komolyan mondom, csodálatosak vagytok! 100 millió forint nyilvánvalóan fantasztikusan targetált elköltésének köszönhetően sikerült 4 (NÉGY!!4!!!) fiatal honfitársunkat hazacsábítanotok a Gyere haza fiatal! elnevezésű programotokkal. Szerintem menjen ki értük az Orbán Viktor a kisbuszával, és hozza őket személyesen haza, és marha jó videókat is csinálhattok majd. A jobb kommunikálhatóság kedvéért pedig javasolnám, hogy nevezzétek át a programot, legyen mostantól "Gyere haza , légyszi légyszi légyszi...", és akkor mindenkinek lenne egy névre szóló külön kormányzati programja arra, hogy visszatérjen Magyarországra. Azt követően, hogy az elmúlt évek során egyszer meghozta az egyik legnehezebb döntést - hogy elhagyja a hazáját.

Fél év, 100 millió forint, 4 ember. Hadd ne számoljam ki, mennyi ideig tartana és mennyibe kerülne, míg hazakönyörgitek a maradék kicsit több mint félmillió magyart, mert az már a politikai sci-fi kategóriája lenne. Elég szomorú, hogy annyi szellemi tartalék van bennetek, hogy a Czomba család csinál egy színvonaltalan álláshirdető portált, és azt elnevezitek Gyere haza fiatal programnak. Csoda, hogy az a négy ember hazajött egyáltalán, őszintén remélem, hogy mind megtalálják itt a számításukat, és boldogan fognak élni. Miközben lehetne - és kéne is - komolyan foglalkozni a dologgal, hiszen messze a legnagyobb probléma, amivel Magyarország mostanság szembesül.

De nektek ehhez vagy kedvetek, vagy eszetek nincs. Nyilván sokkal egyszerűbb hisztériát kelteni, szerencsétlen menekültekkel riogatni és egy csomó pénzt elkölteni álszent konzultációkra, gyűlöletkeltő plakátokra és teljességgel haszontalan kerítésekre, mint ténylegesen csinálni valamit, de naivan kérdezem: nem kéne, hogy egy kormánynak ennél kicsivel összetettebb forgatókönyve legyen annak megoldására, hogy egy fél generáció eltűnt Magyarországról az elmúlt években?

Nem fog ez így menni, így garantáltan kudarcot vallotok, de a következményeket mi mindannyian érezzük majd, évtizedeken át. Magyarországra csak akkor fognak hazajönni az emberek, ha gyökeresen megváltozik ez a hely. Olyanná, ahol a hatalom nem szétveri az oktatást, hanem telepumpálja forrással és szakemberrel. Ahol nem vegzálja a civileket, hanem lehetővé teszi, hogy működjenek, és minél több embert csatornázzanak be a közügyekbe. Ahol nem kirekeszti és megbélyegzi a saját honfitársainak egyes csoportjait, hanem hagyja őket békében és boldogságban élni. Ahol nem olyan szereplője a nemzetközi politikai viszonyoknak, amire talán még Honecker is felhördült volna, hogy "fiúk, nem sok ez egy kicsit?"

Ahol nem engedi át a társadalmat a KDNP laboratóriumának, hogy az kedvére végezze rajta az aberrált kísérleteit. És persze ahol van esély arra, hogy az ember el tudjon helyezkedni a szakmájában, fizetést kapjon éhbér helyett, és el tudja belőle tartani a családját.

Egy olyan Magyarországot kell teremteni, ahol nem csak születni és meghalni lehet, hanem a kettő között élni is. De ez már nem a ti dolgotok lesz. A ti feladatotok csupán annyi, hogy menjetek - hogy a magyar fiatalok hazajöhessenek végre.

Bárány Balázs,
az MSZP Országos Elnökségének tagja