mszp.hu | nyílt levél
2014. szeptember 20. 14:30

Nyílt levél a Nemzeti Választási Iroda elnökéhez

Tisztelt dr. Pálffy Ilona Elnök Asszony!

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy az Ön által irányított Nemzeti Választási Iroda (NVI) tartsa be a romáknak tett ígéretét, és számolja újra az ÉKE nemzetiségi szervezet országos listájára összegyűjtött ajánlásokat!
Sajnálattal olvastuk az NVI szeptember 19-i közleményét, amelyben az Ön által vezetett szervezet arra hivatkozik, hogy „A Nemzeti Választási Iroda ezt követően felajánlotta az ÉKE-nek, hogy a jogorvoslati határidő lejárta előtt közösen tekintsék át az érvénytelen ajánlásokat. Az ÉKE azonban ezzel a lehetőséggel nem élt, hanem a Kúriához fordult.”

Ez ugyanis csúsztatás, a szóban forgó találkozó nem így zajlott.

1. Szeptember 12-én, pénteken, az NVB ülése után az NVI munkatársa által kiválasztott jelölőív ellenőrzésekor találtunk olyan hibásnak minősített ajánlást, amely valójában hibátlan volt. Ezért az ajánlások azonnali és tételes átvizsgálását kértük, amelyre akkor szóban ígéretet is kaptunk, azzal a megkötéssel, hogy hétvégére nem adtak lehetőséget az átvizsgálásra.
2. A Kúriánál való fellebbezés benyújtására a törvény három napot ad, így az NVI-vel pénteken egyeztetett hétfői időpontot szerdára helyeztük át, amelyet a Kúriához intézett fellebbezésben is rögzítettünk. Erről átadás-átvételi feljegyzést készítettünk, mivel szombaton és vasárnap nem voltak hajlandóak velünk foglakozni. Majd az NVI telefonon keresztül lemondta a szerdai egyeztetést, és azóta sem adott alkalmat a betekintésre, a tételes átvizsgálásra.

Szeretnénk bízni a NVI-ben és a választások tisztaságában, ezért ismételten kérjük az ajánlások újraszámolását, amely minden szabadnak mondott demokráciában legalább egyszer lehetséges. Nem kérünk többet, csak annyit, hogy a jelenlétünkben vizsgáljuk át azokat az ajánlásokat, amelyeket azért utasítottak el, mert az aláírók Önök szerint nem szerepelnek a regisztrációs névjegyzékben. Viszont szerintünk a kérdéses személyek szerepelnek a névjegyzékben, és roma identitásukat vállalva leadták a regisztrációs papírjaikat.

Amennyiben az újraszámlálást az Ön által vezetett NVI korábbi ígérete ellenére sem teszi lehetővé, akkor alapjaiban kérdőjeleződik meg az októberi nemzetiségi önkormányzati választások tisztasága, végső soron a legitimitása. Ha így lesz, akkor a nemzetiségek bizalma bizonyosan megrendül, nem csupán az NVI-ben, de a demokratikusnak mondott független állami intézményrendszerben, így a választások legitimitásában is. Ennek pedig beláthatatlan következményei lennének mind a magyar közjogi berendezkedés, mind a magyarországi cigányságot képviselni hivatott OCÖ legitimitására nézve.

Felhívom Elnök asszony figyelmét arra a tényre, hogy ez már rég nem pusztán választójogi kérdés, hanem erkölcsi és morális ügy is. A regisztráltak névsorát 26-án úgy is ki kell adni a cigány szervezeteknek, és akkor már csak az lesz a kérdés, hogy szembe mernek-e nézni a roma választókkal a történtek után.

Tisztelettel várom a válaszát!

Balogh Artúr
ÉKE – Roma Tagozat