Nyílt levél Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitánynak

Tisztelt Rendőrfőkapitány Úr!

Mindenekelőtt engedje meg, hogy friss kinevezéséhez magam és a fővárosi szocialisták nevében ezúton is gratuláljak. Az egyhangú közgyűlési támogatás többek között annak az ígéretének is szólt, melyben Ön a fővárosi közbiztonság „magasabb szintre emelését” tűzte ki célul.

Mint azt Ön is tudja, Budapest közbiztonsága már munkába állásnak első napjaiban komoly próbatételnek lesz kitéve: a hagyományosan évente megrendezett, most július 5-én sorra kerülő LMBTQ-felvonulás, a Budapest Pride körülményei régóta összetett feladat elé állítják a budapesti rendvédelmi szerveket.

Idén is tarthatunk attól, hogy a menet kapcsán magasba csapnak az indulatok, s ez akár helyszíni, tettleges bűncselekményekbe is torkollhat. Az elmúlt években sajnos több alkalommal is láttunk példát arra, hogy szélsőséges csoportok a békés felvonulókra támadtak.

A rendezvény résztvevőinek megtámadása elfogadhatatlan. A Pride világszerte az egyenlőség, a sokszínűség, az elfogadás és a tolerancia ünnepe. Uniós partnereink nagykövetségei a napokban tucatszám biztosították kiemelt figyelmükről és támogatásukról a hétvégi rendezvényt. A Budapest Pride-hoz tavaly óta számos nagyvállalat, szervezet és közösség csatlakozott, így fejezve ki nyitottságukat, amely megkérdőjelezhetetlen európai érték.

Magam is úgy gondolom, hogy e tekintetben Budapestnek Berlin és Bécs, nem pedig Belgrád és Moszkva példáját kell követnie; a felvonulókat minden atrocitástól meg kell védeni!

Tekintettel arra, hogy a melegfelvonulással azonos időpontra és azonos helyszínre ellentüntetést is bejelentettek, különösen fontos, hogy a rendőrség felkészülten nézzen szembe a problémával. Mindezek alapján sürgős tájékoztatását kérem arról, pontosan milyen szakmai előkészületeket tettek és tesznek a békés joggyakorlás biztosítására és a jogsértések megelőzésére.

Budapesti polgárként elvárásom, fővárosi képviselőként pedig kötelességem, hogy tisztában legyek azzal: a rendőrség a melegfelvonulás idején is megfelelően szavatolja a közbiztonság fenntartását, a felvonulók békés joggyakorlását és a főváros polgárainak háborítatlanságát.

Gyors és részletes tájékoztatását előre is köszönöm!

Budapest, 2014. július 3.

Üdvözlettel:

Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető, MSZP