mszp.hu | Czibere Károly nyílt levél
2014. augusztus 07. 14:40

Nyílt levél Czibere Károly cigányügyi államtitkárhoz

Tisztelt Államtitkár Úr!

Az MSZP Roma Tagozata a következő kérdésekkel fordul Önhöz, mint szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős frissen kinevezett új államtitkárhoz.

Egyetért-e Balog Zoltán miniszterrel abban, hogy „Magyarországról  nem történt roma deportálás”, illetve hogy „a magyar cigányokat Ausztriából vitték el”?

Egyetért-e Balog Zoltánnal abban, hogy „alantas” gondolatnak számít, ha valaki a holokauszt kapcsán az elhurcoltak és a legyilkoltak számáról beszél?

Egyetért-e Balog Zoltánnal abban, hogy a cigányságnak „nincs történelme”, hogy a holokauszt tudat „belső zavart, skizofréniát okoz”,  továbbá  a holokausztban érintett népcsoportokban  „túlteng az áldozat mentalitás”?

Egyetért-e Balog Zoltánnal abban, hogy a roma  identitás a pharrajimosból (roma holokausztból) táplálkozva  más néppel, kultúrával szemben fogalmazódik meg, ami alól csakis a keresztény hitvilág lehet a romák számára a „megváltás”, és a többség számára a „feloldozás”, nem pedig egy demokratikusan működő, szociálisan érzékeny, liberális alapokon nyugvó, jóléti állam?
 
Egyetért-e Balog Zoltánnal abban, hogy a „cigány-magyar együttélésben igen súlyos gondok vannak”, és ha vannak, Ön szerint  melyek ezek?

Köszönjük mielőbbi válaszát.
 
Budapest, 2014. augusztus 7.
 
Tisztelettel:

MSZP Roma Tagozat