Nyílt levél Fazekas Sándornak

Tisztelt Miniszter úr!

Szomorú, és dölyfös nagyképűségre vall, hogy Ön még arra sem méltatott egy országgyűlési képviselőt, hogy személyesen válaszoljon egy személyes megkeresésre, és továbbra is csak a sajtóosztályán keresztül üzenget, és állít valótlanságokat.

Az ön média szolgái azt állítják, hogy most szemben a korábbi évek gyakorlatával, az őstermelőket, és a családi gazdálkodókat segítették földhöz.

Ez lehet, hogy igaz, hisz önhöz hasonlóan lehet őstermelői igazolványa Orbán Viktor barátjának Mészáros Lőrincnek, aki 1350 hektárt nyert. Biztosan őstermelő Kanyok Attila, Tiszaújváros Fideszes polgármesterjelöltje, aki 500 hektárral lett gazdagabb, úgy hogy soha nem foglalkozott földműveléssel. Vagy Baranyában Prettl János fideszes megyei önkormányzati képviselő, aki családjával együtt közel 400 hektárral gyarapodott.

Az persze hab a tortán, hogy vajon mire használ egy miniszter őstermelői igazolványt, amikor mezőgazdaságból származó jövedelme a vagyonbevallása szerint nincs.

Miniszter úr én azt gondoltam, hogy ön sokkal bátrabb ember, és nem fél a szemébe nézni azoknak az állattartóknak, akiket lehetetlen helyzetbe hoztak ezekkel a földpályázatokkal.

De hiába várják önt Kaskantyún, ahol egy családot kergettek az őrületbe, azzal, hogy a juh hodályuk mellől másnak adták a földet. Egy év alatt sem ön, sem az államtitkára nem értek oda Nagyesztergárra, ahol állatokat kellett levágni, mert a Magosz helyi vezérének mind a 400 hektár állami föld kellett.

Nem mer eljönni Szeghalomra sem, ahol a családi gazdálkodó öntöző berendezése alól vették ki a földet, nem beszélve Fejér megyéről, ahol új gazdamozgalom alakult, azért, hogy ezt a disznóságot orvosolják.

Miniszter úr!

A viták tisztázásának egyik módja a nyílt szakmai vita, a demokráciákban egy ilyen felhívás nem vált ki megdöbbenést. Az ellenben igen, ha a vitára hívott fél nem vállalja a nyilvánosságot, hanem egy jól begyakorolt panel szöveggel óriási médiafölény birtokában próbálja a valóságot elfedni.

Ön is tudja, hogy a parlamentben is lehetne tisztázni sok mindent, ha konkrét kérdésekre konkrét választ kapnánk. Sajnos ön ott is kerüli a közvetlen válaszadást, és akkor is általános statisztikai adatok mögé bújik, amikor konkrét kérdést kap.

Azzal, hogy nem vállalja a nyilvános vitát, nem engem, hanem azokat a gazdákat tekinti levegőnek, akiket megaláztak.

Ezek után kíváncsian várom, mennyire vehető komolyan az a mondásuk, hogy a pályázatokban lévő üzleti tervet szigorúan ellenőrzik, és azoktól a barátaiktól is elveszik a földet, akiket most még körömszakadtáig védenek.

A valódi kérdés az, hogy vajon miért védik a védhetetlent.

Lehet, hogy önök kétségbe vonják képviselői jogainkat, de világossá szeretném tenni, hogy továbbra is ellenőrizni fogjuk az állami földek bérbeadását, és minden hamisságot nyilvánosság elé tárunk.

Ezt tettük Veszprém és Baranya megyében, ahol már most nyilvánvaló, hogy kegyenceknél állatoknak nyoma sincs. Kíváncsian várom, hogy milyen virtuális trükkel próbálják ennek az ellenkezőét bizonyítani.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági Bizottság alelnöke