Belföld | MTI közmédia
2013. január 31. 08:52

Nyílt levél Galambos István, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója részére

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A Magyar Távirati Iroda lényeges információkat mellőzött, kivágott az Európa Tanács főtitkárának nyilatkozatát pontosító tegnapi sajtóközleményemből, holott a közszolgálatiság szellemében, hitelesen kellene tájékoztatnia a magyar állampolgárokat. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon továbbra sincs rendben a médiaszabadság, hiszen politikailag manipulálják a hírszolgáltatást, a közmédiát.

Az MTI közleménye, a közszolgálati Híradó tudatosan akarta félrevezetni a magyar állampolgárokat akkor, amikor azt állította, miszerint sikeresen lezárult a párbeszéd az Orbán-kormány és az Európa Tanács között a magyar médiaszabályozásról. Miért nem hajlandó a Magyar Távirati Iroda szöveghűen közölni, azt, amit Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkárának sajtóközleménye tartalmaz? Milyen alapon döntöttek úgy, hogy a magyar állampolgárok számára nem fontos az az Európa Tanács főtitkára sajtóközleményében olvasható információ, miszerint „Magyarország és az Európa Tanács között folytatódik az együttműködés annak érdekében, hogy tovább javítsák a médiaszabályozás minőségét, összhangban szakértőink értékelésével.“? Ennek következtében a magyar médiumok azt közvetítették, mintha az Európa Tanács lemondott volna a magyarországi médiahelyzet vizsgálatáról. Ez messzemenően nem felel meg a valóságnak.

Milyen szerkesztőségi elv diktálta az Önök számára azt, hogy közleményemből ki kell hagyni azt, miszerint a magyar médiahelyzet vitája nem fejeződött be sem az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, sem az Európai Parlamentben, sem az Európai Bizottságban? Hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének nagy befolyású Monitoring Bizottsága jelentést készít a magyarországi jogállamiság, így a médiaszabadság helyzetéről? Miért akarják eltitkolni azt, hogy Neelie Kroes uniós biztos többször kifogásolta a közmédiára nehezedő politikai nyomást, a Médiatanács egyoldalú politikai irányítását, túlzott hatásköreit, a rádiófrekvenciák elosztásával kapcsolatos gyakorlatát, illetve azt a gyakorlatot, hogy a testület bírósági döntéseket kérdőjelez meg, így végső soron „a jogállamiságot teszi kétségessé? Legutoljára a múlt héten adott hangot annak, miszerint még mindig nem elégedett a magyar médiaszabályozással, sőt, a szabályozás és a Klubrádió ügye volt a fő oka annak, hogy kezdeményezte az európai sajtószabadság helyzetét felmérő szakértői csoport felállítását.

A magyar állampolgárok érdeke és joga, hogy hitelesen tájékozódhassanak a hazánkat érintő nemzetközi eseményekről, tisztán lássanak ezekben a kérdésekben! Felszólítom Önt, vezérigazgató úr, hogy a magyar állampolgárok hiteles tájékoztatása érdekében tegye közzé azokat az információkat, amelyeket tegnapi közleményemből politikai okokból elhallgattak.

Üdvözlettel:
Tabajdi Csaba

Trieszt, 2013. január 30.