2011. december 30. 09:39

Nyílt levél Handó Tündének és Polt Péternek

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

Régóta konszenzus van abban az igazságszolgáltatás és a közélet illetve a politika szereplői között, hogy a magyar bírósági rendszer működése komoly problémákkal terhelt.

Mind tudjuk, hogy a törvényhozás gyakorlata sok szempontból elmarad az ideálistól. A kétharmados többség azonban olyan döntést hozott, mely e gondokat nem megoldani, hanem súlyosbítani fogja.
 
A legfőbb ügyész, illetve az Országos Bírói Hivatal elnöke részére dedikált jogkörök kapcsán már az Alkotmánybíróság is megállapította, hogy a büntetőeljárási törvény ilyen módosítása a hatályos alaptörvénnyel és nemzetközi szerződésekkel is ellentétes. A Fidesz azonban újra megszavazta a változtatást, melynek értelmében a legfőbb ügyész az illetékes bíróságtól eltérő bíróság előtti vádemelésre adhat utasítást, az Országos Bírósági Hivatal elnöke pedig bármely ügy tárgyalására bármelyik bíróságot kijelölheti.

Ön a pozíciójából adódóan a magyar jogbiztonság egyik legfőbb őre. Hiszem, hogy tisztában van a felelősségével.
Hiszem, hogy pontosan tudja, miféle lavinát indíthat el, ha úgy dönt: ne az illetékes bíróság előtt folyjon le egy büntetőeljárás. Hiszem, hogy nem akarja megfosztani a magyar bírákat a pártatlanság, a függetlenség látszatától, az őket megillető közbizalomtól. Önnek joga és kötelessége is a magyar igazságszolgáltatás tekintélyét, pártatlanságát, működőképességét megóvni.

Mindezek alapján arra kérem: ne éljen újonnan biztosított jogosítványával! Minden magyar polgárt továbbra is maradéktalanul illesse meg a törvényes bíróhoz való joga!

Ne kerülje meg, ne írja át az illetékességi szabályokat, ne tegye kiszámíthatatlanná és megbízhatatlanná a magyar igazságszolgáltatást!

Ha Ön valóban elkötelezett a méltányos bírósági eljárások, a jogbiztonság, az igazságszolgáltatás függetlensége iránt, akkor figyelmen kívül hagyja az Alkotmánybíróság által is elfogadhatatlannak tartott, különleges jogosítványát. Legyen ez egy ”alvó jog”, amellyel sosem él, tegyen egy kármentő gesztust az igazságszolgáltatás és a polgárok érdekében.


Üdvözlettel:

Mesterházy Attila,
frakcióvezető- pártelnök