Orosháza
2013. március 06. 11:03

Nyílt levél Irimiás László, az Orosházi Média Kft. ügyvezető-főszerkesztője részére

Tisztelt Ügyvezető-Főszerkesztő Úr!

rosháza Város Önkormányzata az adófizetők pénzéből igen szép összeggel − 2013-ban az áthúzódó résszel együtt, mintegy 50 millió forinttal − támogatja az ön által vezetett cég működését közszolgálati tevékenysége elvégzése érdekében. Hogy ezt a közszolgálati tevékenységet valóban a köz szolgálatára, vagy esetleg egy párt, illetve annak pusztaottlakai jövendő képviselőjelöltje érdekében végzi-e, lehetne vita tárgya, de most ebbe nem szeretnék belemenni, tudnék érvelni a véleményem mellett.

Amiért ez a levél született, az egy aprónak tűnő részprobléma: az orosházi képviselő-testületi ülések közvetítése.

Mint a legtöbb településen, Orosházánál jóval kisebbekben is, ma már teljesen természetes, hogy a testületi üléseket közvetítik. Nagyon helyes, ismerjék meg az emberek, mi történik ott, kinek mi az álláspontja, tájékozódhassanak. Ezeket az üléseket nálunk is a városi televízió és kisebb-nagyobb hangproblémákkal az internetes portál leadja. Majd a városi televízió − talán, időnként − megismétli.

Erről az ismétlésről (vagy ismétlésekről) viszont az Orosházi Média Kft. nem informálja a polgárokat. Kérdezem, miért nem? Biztosan az is nagyon fontos, hogy a Csonka Andrással való beszélgetés a Bencze showban „vasárnaptól szerdáig 9, 13, 17 és 21.30 órától” megy a tévében, mint ahogy az Orosházi Élet február 22-i száma írta, de talán az is belekerülhetne két Simonka György-cikk közé (ha esetleg), hogy az orosházi testületi üléseket mikor ismétli a város polgárai befizetett adóforintjaiból is fenntartott televízió.

És ha már itt tartunk. Éppen egy éve, hogy az MSZP Orosházi Szervezete − igazi, közszolgálati jelleggel − elkezdte felvenni a testületi üléseket, és a youtube oldalára (címe: www.youtube.com/mszporoshaza) kirakja. Egészében, vágatlanul, az összes párt megszólalásával. Én nem nagyon tudok széles e hazában hasonlóról, de megtesszük. Igaz, hogy eleinte ez is akadályba ütközött, mert a T. városvezetés az általunk megbízott operatőrt ki akarta küldeni a teremből, majd többszöri csatározás után sikerült csak kivetetnünk a Média Kft.-vel köttetett szerződésből a cég közvetítői kizárólagosságára vonatkozó − teljesen törvénytelen − részt, de ezt is megtettük, mivel az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy az orosháziak − sőt, az internet segítségével a Föld bármely pontján élők − értesülhessenek az ott folyó munkáról.

Szeretném megkérdezni, hogy az, amit mi egy éve 0 (nulla) Ft közpénz felhasználásával meg tudunk tenni, azt miért nem tudja az ön által vezetett cég? Ami gyakorlat az Orosháza méretű, de akár kisebb települések esetében is, vagyis hogy a testületi ülések kint vannak az interneten, és azt bárki bármikor utólag megnézheti, az nálunk miért nem megy?

Nem hiszem, hogy egy képviselő-testületi ülés bármikor is vetekedhet egy Bencze show nézettségével, de a közszolgálatiságba szerintem ez is beletartozik: ha egy polgár tájékozódni szeretne, azt minél több felületen, minél többféle módon megtehesse.

Tisztelettel várom válaszát, és még inkább: változtatását.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő