mszp.hu | Belföld | Jakab István nyílt levél
2017. június 22. 16:56

Nyílt levél Jakab István, a MAGOSZ elnöke részére

Nyílt levél Jakab István, a MAGOSZ elnöke részére
Tisztelt Elnök Úr! A parlamentben személyesen sokszor jeleztem az elmúlt hetekben, hogy sürgős beavatkozásra van szükség az uniós források felhasználásával és az aktuális kifizetési kötelezettségekkel kapcsolatban.
Gazdák tömegei panaszkodnak a különböző internetes portálokon, rendezvényeken az elmaradt támogatások miatt.
 
Elkeseredésükben csak olaj a tűzre, hogy a rájuk ömlő kormányzati propaganda szerint minden a legnagyobb rendben van, holott ennek pont az ellenkezője az igaz.
 
 Annak ellenére, hogy egy hét van a június 30-i végső határidőig, még mindig sok tízmilliárd forinton ül az államkincstár, ahelyett, hogy a gazdák gázolajat és növényvédő szert vennének a kiutalt pénzből.
 
Ezek után megnéztem a MAGOSZ honlapján, hogy ezekkel a problémákkal kapcsolatban milyen lépéseket tett a szervezet.
 
Szomorúan állapítottam, meg, hogy sem a hírekben, sem a dokumentumokban nem láttam semmilyen nyomát az intézkedésüknek, ellenben több hír is foglalkozik a közelgő kamarai választásokkal. Ebből is látszik, hogy önöket kizárólag a hatalom megtartása, a jól fizető állások megmaradása érdekli.
Ugyanakkor egy szó sincs leírva a termelők gondjairól, de a 2005. februári gazdatüntetés dokumentumai még ma is megtalálhatók honlapjukon.
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
Le kellene porolni az akkori követeléseket, mert ma sokkal aktuálisabbak, mint valaha. Önök 2005-ben, egy évvel az uniós csatlakozás után traktorokkal vonultak a Kossuth térre, mert február elején nem érkeztek meg az aktuális támogatások. A határidő akkor is június 30. volt.
 
Vajon mi változott, hiszen az akkor még harcos MAGOSZ a gazdák érdekeiért kiállt a kormánnyal szemben, most viszont a kormányt védi a gazdákkal szemben. Ehhez elég volt néhány közjogi funkció a vezetőknek, és persze az, hogy igazi érdekvédőket eltávolítsák maguk közül. Pálfordulásuk, árulásuk azért veszélyes, mert ugyan az emberek félnek a hatalomtól, félnek a szankcióktól, de a falnál tovább nem tudnak hátrálni.
 
Elnök Úr!
 
Talán vissza kellene mászni arra a bizonyos 2005-ös pótkocsira, és kézbe kellene venni újra a mikrofont. Bőven lenne mondanivalója. Mert a gazdák most a falhoz lettek állítva.
 
Ha pedig valamiért eldugultak a belső információs csatornáik, és nem jutnak el önökhöz a gazdák panaszai, ideje lenne azokat a csöveket kitisztítani. (Az árpa aratása megkezdődött, a terméskilátások lényegesen rosszabbak, mint tavaly, ezért is lenne fontos, hogy a támogatások végre megérkezzenek.)
 
Felszólítom Önt, hogy álljanak végre a gazdák oldalára, és követeljék a jogos jussukat!
 
Követeljék azt, hogy a kormány tegyen már végre rendet a szétrombolt kifizető ügynökség háza táján.
 
Követeljék, hogy a csókosoknak bérbe adott állami földek használatát ellenőrizzék, vegyék el a vállalásokat nem teljesítőktől a jogosultságot, és adják oda a valódi, helyben lakó gazdálkodóknak!
 
Tegnap hatalmas jégverések voltak az országban, ezzel kapcsolatban sok termelő került lehetetlen helyzetbe. Nekik azonnali segítséget kell nyújtaniuk!
 
Természetesen lehet a levelemre a kormányra jellemző pökhendi módon mellébeszélni, de attól a gondok nem múlnak el.
 
Mondandóm alátámasztására mellékelek egy linket, ahol a termelők a támogatásokkal kapcsolatban fejtik ki álláspontjukat:
 
Érdemes elolvasni, a gazdáknak talán hisznek.
 
Tisztelettel:
 
Gőgös Zoltán
az MSZP elnökhelyettese