mszp.hu | Belföld
2021. március 28. 11:56

Nyílt levél Jenei Zoltánhoz

Nyílt levél Jenei Zoltánhoz
Tisztelt Országos Kórház-főigazgató Úr!

„[a]z egyoldalú tájékoztatás, a cenzúrázás, az egészségügyi ellátás hibáinak, hiányosságainak felismerését késlelteti, ami akár emberéletekbe is kerülhet és beláthatóan gátolja a minőség, a betegbiztonság javulását.” – írta közleményében március 15-én Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Az ilyen, a problémákat elfedni kívánó kommunikáció ugyanis az ellátás hibáiért az ellátást nyújtó orvosra hárítja a felelősséget. Úgy tesz, mintha a hibákért a kormány nem, csak és kizárólag az orvos és az ápolók lennének felelősek. Az ilyenfajta kommunikáció minden helyzetben elképesztő felelőtlenség, járvány idején különösen az.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság pénteken hazugságnak nevezte Dr. Bélteczki János, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház főigazgatójának szavait, aki az általa vezetett kórház drámai túlterheltségére hívta fel a figyelmet.

Dr. Bélteczki János a tavalyi olaszországihoz hasonlította saját kórházának leterheltségét és ehhez példákat is hozott. Elmondta, hogy mivel a kórház ellátási területén a háziorvosi körzetek jelentős része üres, így sokan egyből a kórházat keresik fel, hiszen máshova nem tudnak menni és ez hatalmas betegforgalmat eredményez. Óriási leterheltséget jelent, hogy el tudjanak látni 150 koronavírusos és 17 lélegeztetőgépen lévő, intenzív ellátásra szoruló covidos beteget egy olyan kórházban, amely korábban 7 intenzív ággyal működött. Ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy több orvos is távozott a kórházból, többségük az új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt.

Tisztelt Országos Kórház-főigazgató Úr!

  1. Volt-e az ózdi kórházban, hogy ellenőrizze a helyi viszonyokat?
     
  2. Mi alapján fogalmazta meg állítását egy budapesti irodából, miszerint egy intézmény vezetéséért felelős orvos, kórházigazgató Észak-Magyarországon nem mond igazat?
     
  3. Milyen segítséget nyújtottak az ózdi kórházban eddig a betegek ellátásához? Ebben a körben mekkora volt a személyi és tárgyi segítségnyújtás mértéke?


Varga László,
az MSZP Borsod megyei elnöke,
országgyűlési képviselő
 
Kiss Sándor,
ózdi önkormányzati képviselő

Kapcsolódó párttagok