Belföld | március 15. Miskolc
2013. március 19. 11:41

Nyílt levél Kriza Ákos polgármesterhez

Polgármester Úr!

Mint az az Ön „uralkodásának” előző éveiben is történt (és ahogyan ez az előző polgármesterek idején is működött), a március 15-i ünnepség közeledtével megjelent a felhívás a miskolciakhoz, pártokhoz, civil szervezetekhez, hogy akik koszorút, virágokat kívánnak elhelyezni a városi ünnepség helyszínein, jelezzék a szervezőknek. Mi ezt március 8-án meg is tettük, bejelentettük, hogy „a miskolci demokratikus ellenzéki pártok nevében a megemlékezés virágait dr. Simon Gábor az MSZP, dr. Tompa Sándor a Demokratikus Koalíció és Tóth László az Együtt 2014-Szolidaritás nevében helyezik el”. Majd március 13-án pontosítottuk szándékunkat, amit az Ifiház vissza is igazolt, részünkre a forgatókönyvet el is küldték. Abban szerepel, hogy a demokratikus ellenzék közösen is koszorúz.

A rendkívüli időjárás miatt március 15-én az ünnepségek elmaradtak, erről Tánczos Tamás értesítette az érintetteket, azonban nem jelezte, hogy nem vehetünk részt az önkormányzati forgatókönyv szerint a koszorúzáson.

A március 17-ére halasztott ünnepségen, a helyszínen szembesültünk azzal, hogy a hivatalos menetrendben nem helyezhetjük el koszorúnkat. Tánczos Tamás Kovács Zsolthoz majd Némedi Varga Zoltánhoz irányított, azonban értelmes indokot egyikük sem mondott, csak „felfelé mutogattak”, mondván: nem ők döntöttek ebben. Ők azok, akik közpénzen dolgoznak, tegyék is a dolgukat, a szakmájuk szabályai szerint.

Nekünk nincs miről beszélnünk „tánczostamás”-okkal, „kovácszsolt”-okkal és „némedivargazoltán”-okkal.

Mi Önt kérjük arra, mint aki Miskolc szolgálatára esküdött fel, haladéktalanul vizsgáltassa ki ezt a szégyenteljes történetet, ami nagyon távol áll 1848 eszméitől, a márciusi ifjak elgondolásaitól! Mi hozzájuk hasonlóan a nemzet egységét is ünnepelni szerettük volna ezen a jeles napon.

Kérem tehát, tájékoztasson bennünket:
- Megváltoztak-e időközben az ünnepségeken koszorút elhelyezni kívánókkal szembeni elvárások?
- Milyen szempontoknak nem felelt meg a bejelentésünk (időpontcsúszás, nem törvényesek a megjelölt szervezetek, vagy valami más)?
- Miért nem kaptak erről időben és értelmesen tájékoztatást az érintettek?
- Ki hozta és milyen törvény, rendelet, belső utasítás alapján azt a döntést, miszerint a miskolci demokratikus ellenzéki pártok nevében a megemlékezés virágait nem lehet elhelyezni az önkormányzati ünnepség keretein belül úgy, hogy erről a műsorközlő is tájékoztasson?
- Ki húzta ki a március 14-én délután részünkre elküldött forgatókönyvből azt, hogy koszorút helyeznek el a „Miskolci Demokratikus Ellenzéki Pártok nevében dr. Simon Gábor MSZP, Debreczeni József Demokratikus Koalíció alelnöke, Tóth László az Együtt 2014 Szolidaritás képviselői”?

dr. Simon Gábor
MSZP
               
Varga Gergő
Demokratikus Koalíció

Tóth László
Együtt2014-Szolidaritás