Belföld | tranzakciós adó nyílt levél
2013. július 25. 13:45

Nyílt levél Lázár Jánosnak

Az elmúlt napokban fény derült több minisztériumban is folytatott gyakorlatra, miszerint a kormány által kinevezett vezető tisztségviselőknek és kormánypárti politikusoknak kompenzálják a bevezetett tranzakciós illetéket. Közben a nyugdíjasok és a minimálbéren élők saját maguk fizetik Orbán új adóját.

Hogy ez az eljárás erkölcsileg elfogadható-e vagy nem, hogy a Fidesz megszorításait minden magyar emberrel kifizettetik, majd saját embereiknek felmentést adnak alóla nem tisztünk megítélni. Megteszi azt a magyar társadalom és a választópolgárok.

Tisztelt Lázár János úr!

Örvendetes, hogy a minisztériumokban és azok háttérintézményeiben a felháborodás hatására megszüntetik a kompenzációt. Ám arról is tájékoztatást kérnénk Öntől, hogy az állami cégekben (például MTVA, NFÜ, MVM) pontosan kik, és mekkora kompenzációban részesülnek. Úgy gondoljuk, a társadalom minden adófizető tagjának joga van tudni, hogy kik a kivételezettek, akiket az orbáni megszorítások kevésbé érintenek.  

Mivel a kormányzat többször is hangot adott demokratikus elkötelezettségének – még, ha ezt sokan kétségbe is vonják, többek közt az MSZP – úgy reméljük, nem okoz gondot, hogy nyilvánosságra hozzák az adófizetők pénzének mások kártalanítására történő elköltését.

Gúr Nándor,
az MSZP alelnöke