mszp.hu | Belföld
2022. június 10. 15:56

Nyílt levél Novák Katalinhoz, Magyarország Köztársasági Elnökéhez!

Nyílt levél Novák Katalinhoz, Magyarország Köztársasági Elnökéhez!
Tisztelt Köztársasági Elnök asszony!

Az Ön megválasztása, az, hogy a legfőbb magyar közjogi méltóságot egy nő tölti be, hitet adhatna minden nő számára. Hisszük, hogy egy olyan korszak kezdődhetne, amely beemeli a női témákat a politikailag és társadalmilag fontos témák közé.

Önnek lehetősége van kiállni és felkarolni társadalmi ügyeket, hatással lehet arra, hogy Magyarországon végre hangsúlyt kapjanak kimondottan azok a témák, melyek közvetlenül a nőket, de közvetve a magyar családokat érintik, valós pozitív változást hozva ezzel nehéz helyzetben élő nők életében.

Számos ilyen van és ezek közül a leggyorsabban, legkönnyebben orvosolható a menstruációs szegénység csökkentése.

Magyarországon még nem készült hivatalos kutatás, hogy hány nőt és lányt érinthet a menstruációs szegénység, de a szakértők szerint ez a magyar női lakosság 30%-át is érintheti. Miközben az Európai Unió legmagasabb adójával (27% ÁFA) terheltek a női higiéniai termékek.

A Magyar Szocialista Párt már több alkalommal tett javaslatot az Országgyűlésben a menstruációval kapcsolatos női higiéniai termékek adójának csökkentésére. Ezzel a lépéssel azt lehet elérni, hogy a nők olcsóbban jussanak hozzá az alapvetően szükséges termékekhez. Ám ezeket a javaslatokat rendre lesöpörte a kétharmados Fidesz-KDNP parlament.

Nemzetközi példák bőven vannak erre, több országban már csökkentették vagy eltörölték a női higiéniai termékek adóját. Ilyen Kanada, Írország, India, Ausztrália, Németország és újabb országok tervezik, hogy ilyen intézkedéseket vezessenek be. Például Spanyolország kormánya nemrég elkötelezte magát amellett, hogy egy átfogóbb nőket célzó egészségügyi intézkedéscsomag részeként csökkenti (vagy esetleg el is törli) a női higiéniai termékek áfáját. Erre az EU közös ÁFA-szabálya már lehetőséget nyújt.

Szeretnénk hinni, hogy Magyarország is csatlakozik azon országok közé, ahol a kormány az emberek igénye szerint cselekszik és biztosítja az alapvető szükségleteket még a legszegényebbek számára is.

E levelünkhöz csatoljuk a Magyar Szocialista Párt ezügyben tett Országgyűlési Irományait, melyek indoklásában számos érv van felsorolva amellett, hogy miért lenne szükséges a női higiéniai termékek adójának csökkentése.

Lehetősége lenne arra, hogy segítsen és mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezt az ügyet ne hagyjuk elveszni.

2022.06.08.

Várjuk válaszát, tisztelettel:

Dr. Gurmai Zita
Országgyűlési képviselő
A Magyar Szocialista Párt frakcióvezető helyettese

Kunhalmi Ágnes
Országgyűlési képviselő
A Magyar Szocialista Párt társelnöke