mszp.hu
2016. november 08. 14:34

Nyílt levél Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár részére

Nyílt levél Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár részére
Az elmúlt napokban megdöbbenve olvastuk nyilatkozatát a hajléktalanokról. Ön szerint „ma Magyarországon nem kellene az utcán élni, hiszen az ország képes az ellátórendszerét fenntartani és képes mindenki lakhatását biztosítani, így azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni.”

A Hajdú-Bihar megyei szocialisták több mint négy éve rendszeresen osztanak ételt a rászorulóknak, köztük számtalan olyan embernek, aki az utcán él. A sorban állókkal beszélgetve megdöbbentő sorsokkal, életutakkal találkoztunk. Sokan elmondták, hogy miután elvesztették a munkájukat jövedelem nélkül maradtak, kicsúszott talpuk alól a talaj. Életük megbicsaklott, elvesztették lakásukat, családi életük tönkrement.

Kilátástalan helyzetbe kerültek, nem maradt más számukra csak az utca, vagy a Nagyerdő. A munkaügyi rendszerből kikerültek szociális juttatást nem kapnak. Így egyik napról a másikra tengődnek. Elmondásuk szerint a hivatalos szervektől sok segítséget nem kapnak, sokszor előfordul, hogy a város központjából a rendőrök el is küldik őket. Örülnének, ha folyamatosan fedél lenne a fejük felett, munkához jutnának, de ennek nem sok esélyét látják.

Úgy gondoljuk, a helyettes államtitkár úr talán jobban tenné, ha kiszállna néha a szolgálati gépkocsijából, kijönne a kényelmes irodájából s megtapasztalná, milyen mélységes nyomorban élnek ma Magyarországon emberek, köztük a hajléktalanok. Attól még, hogy valamire a kormány egy vezetője azt mondja, hogy nincs, sajnos létezik. Ma hazánkban a nyomor jobban teljesít. Olvasva az Ön mondatait úgy látjuk, hogy a Fidesz-kormány nyűgnek tekinti a nincstelen, nehéz sorsú embertársainkat, még egy picinyke emberség is hiányzik azokból, akiknek az lenne a dolga, hogy tegyenek valamit a szegénység csökkentéséért, a nyomor enyhítéséért. A hangzatos kommunikációtól az éhezők nem laknak jól!

November 27-én - a hónap utolsó vasárnapján - ismét várjuk a rászorulókat Debrecenben, a Petőfi téren. Kérjük helyettes államtitkár urat, jöjjön el a cívisvárosba, álljon be közénk ételt osztani. Győződjön meg személyesen arról, hogy milyen is napjaink Magyarországában az elesettek, a nélkülözők, a kilátástalan helyzetben levők élete. Lehetőséget kínálunk Önnek arra, hogy találkozzon az utcán élő emberekkel, megismerje történetüket, sorsukat. Higgye el, tanulságos lesz.

Bízunk abban, hogy helyettes államtitkár úr nem keres kifogásokat, hanem felelős állami vezetőként elfogadja meghívásunkat. Várjuk Önt november végén Debrecenben!

Debrecen, 2016. november 08.

Tisztelettel:

Huszka Imre
az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke

dr. Juhászné Lévai Katalin
az MSZP Hajdú-Bihar megyei választmányának elnöke

Moczok Gyula
az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3. sz. választókerületi szervezetének elnöke