Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A kormány most egy nagyon fontos döntés előtt áll.  Augusztus 1-ig kell elkészítenie a következő 7 év támogatáspolitikáját. Az eddig kiszivárgott hírek és megszólalások arra engednek következtetni, hogy a kormánya nagyon súlyos hibát akar elkövetni a magyar mezőgazdasággal szemben.

Ha jól értelmezem, önök nagyjából 50 millió forint felett el kívánják vonni a jövedelem-kiegészítést a mezőgazdasági társas gazdaságoktól.

Ezen társaságok néhány kivétellel falusi KKV-k, sok tízezer embernek adnak hivatalos jövedelmet, átlagosan 29 hektáronként tartanak el egy falusi munkavállalót.

Ők tartják a magyar állatállomány döntő többségét. Az elmúlt években komoly terheket vállalva rengeteget beruháztak. Nem akarnak mást, mint dolgozni és hozzájárulni a magyar vidék gazdasági fejlődéséhez.

A csaknem 500 vállalkozás nagyon nehéz helyzetbe kerül a jövedelem-kiegészítés nélkül.

Ha a kormány nem rombolni akar, és nem a külföldi konkurenciát kívánja jobb helyzetbe hozni, azt javasolnám önnek, fontolják meg ezt a lépést.

Én azt javaslom, hogy mielőtt véglegesítik a döntést, jöjjön el és nézze meg, hogyan működik egy megszüntetésre ítélt falusi kisvállalkozás Nagyalásonyban. Ez a szövetkezet 1949-ben alakult. Jelenleg részvénytársasági formában 3500 hektár gyenge, átlagosan 17 aranykoronájú földet használ. 200 tulajdonosa és 189 hivatalosan bejelentett munkavállalója van. Hat településnek fizet adót, ezekben a falvakban ők az egyetlen munkáltató. A portfólió része egy 1000 állatot tartó tehenészeti telep, 10000 hízót kibocsátó sertéstelep.  Napi 23000 liter tejet állítanak elő, ami folyamatosan extra minőségű. Az állattartást saját, a húsüzemet hatósági állatorvos felügyeli, így kizárt, hogy az elmúlt napokhoz hasonló törvénytelenségek történjenek. A sertéseket és a hízómarhákat a cég Devecserben lévő húsüzeme az utolsó darabig feldolgozza. Itt megvalósul az, amit mindenki óhajt, a szántóföldtől az asztalig tart a minőségi felügyelet, és a termékek a megyén belül vevőre is találnak. Az itt készült termékek nem tartalmaznak szóját, tej- és tejfehérje készítményt, tojást és tojáskészítményt, glutént. A húsüzem nagy népszerűségnek örvend a környéken, a vörösiszap sújtotta Devecserben jelentős foglalkoztató.

Az elmúlt években több beruházás is történt, de a kisüzem mindig vállalta, hogy megtartja dolgozói állományát. A beruházások hiteleit is csak akkor tudja visszafizetni, ha működni tud.

Középtávon már komoly problémát jelent számukra a földtörvény miatti területcsökkentési kényszer is, de az uniós forrásmegvonás azonnali súlyos károkat okozna.

Ebben a kisvállalatban benne van a foglalkoztatásbővítés lehetősége, hisz korábban a jelenlegi létszám dupláját foglalkoztatta – igaz, nem a főtevékenységben, hanem varrodában, lakatosüzemben, építőbrigádban, kisállattartásban, kertészetben.

Miniszterelnök Úr!

Ezen falusi KKV-k felszámolása helyett nem arra kellene ösztönözni őket és a magyar mezőgazdaság többi szereplőjét, hogy az uniós jövedelemkiegészítés fejében több falusi embernek adjanak megélhetést? Az állattartás és a munkahelyek erőszakos megszüntetése helyett nem a foglalkoztatás bővítését kellene célként kitűzni?

Ön azt nyilatkozta, hogy az így elvont forrás a kistermelőkhöz kerül. Önt nyilván félretájékoztatták, mert ez a pénz nem marad az ágazatban, hanem különböző vidékfejlesztési célra kell fordítani. A kihaló falvakban lehet-e fontosabb cél, mint a munkahelyek megőrzése, és bővítése?

Miniszterelnök Úr, ön a napokban több vidéki KKV beruházást avatott fel. Én ezúton szeretném meghívni egy látogatásra Nagyalásonyba a Táncsics ZRT-be.  Az időpontot önre bízom, de azt kérem, hogy ez történjen meg még a támogatásokat meghatározó döntés előtt. Nem fog csodákat látni, csak egy küzdelmes munkát folytató kisvállalkozást, ahol az emberek nem akarnak mást, mint dolgozni. Az emberek ezekben a falvakban – így a cég munkavállalói is – többségében az ön pártjára szavaztak, ezért már csak ezért is kötelessége a jövőjüket érintő döntés előtt kikérni a véleményüket.

Egy vezetőnek tudnia kell korrigálni is, én önt most erre kérem, a Táncsics ZRT dolgozói, illetve a több tízezer falusi munkavállaló nevében.

Budapest, 2014. július 10.

Tisztelettel:

Gőgös Zoltán,
Táncsics MG ZRT Nagyalásony
Felügyelőbizottsági tag