2011. december 20. 09:00

Nyílt levél Rubovszky Györgynek

Tisztelt Elnök Úr!

Kérésemre az Ön titkárságán betekintést nyerhettem dr. Polt Péter, legfőbb ügyész által aláírt, a T. Ház elnökének címzett, a mentelmi jogom felfüggesztésére vonatkozó átiratába, amelyet ezúton is köszönök, ha ez nem jogom, hanem gesztus kérdése.

A sajtó tudósításai szerint Budai Gyula és a Fidesz politikai megrendelésére kedden tárgyalná az Ön által vezetett bizottság a kérdést, rendkívüli napirend formájában, hogy még karácsony előtt a Parlament is döntést hozhasson. Az ülésre nyilván én is meghívást kapnék álláspontom ismertetésére a Házszabály és az eddigi gyakorlat alapján.

Elnök Úr!

Általános elvi érvénnyel, de most, a mentelmi jogom felfüggesztésére vonatkozó konkrét kérdésben kijelentem, hogy a miniszterségem idején a jogszabályok szerint, törvényesen jártam el, amelynek garanciáját többek között a HM jogi apparátusa jelentette. Ha a vádhatóság ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg, akkor elemi érdekem, hogy minél nagyobb nyilvánosság előtt védhessem meg tisztességemet és álláspontomat. Ezért nem kérek ”együtt érző” kegyelmet és nem bújok mentelmi jogom mögé.

Tájékoztatom, hogy a bizottság ülésén nem kívánok részt venni – akkor sem, ha kiküldené a tervezet formájában már általam is látott meghívót részemre. Egyben kérem, hogy a testület, az ”ügyem” érdemének vizsgálata mellőzésével a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó javaslattal továbbítsa azt a T. Háznak!


Köszönettel:

Juhász Ferenc,
országgyűlési képviselő