Belföld
2012. december 06. 17:24

Nyílt levél Surján László, európai parlamenti képviselőnek

Tisztelt Képviselő Úr! Örülök, hogy a költségvetési bizottság tapasztalt és megbecsült tagjaként ilyen gonddal és féltéssel foglalkozik az Európai Unió 2013-as költségvetésének még akadozó kérdéseivel.

Mindaddig ütközik azonban álláspontunk a jövő évi büdzsé prioritásaival kapcsolatban, amíg Ön a Tanács rossz kompromisszumát támogatja a közös politikák teljes finanszírozásával szemben. Úgy tűnik, hogy álláspontja nem csak az enyémmel, de az EP frakcióinak véleményével is ütközik. (erről itt tájékozódhat:http://www.europarl.europa.eu/the-president/en/press/press_release_speeches/press_release/2012/2012-december/press_release-2012-december-1.html)

Arra kérem, személyes megfontolásból ne gyengítse a parlamenti frakciók közös akaratát, egyben a Parlament tárgyalási pozícióját a Tanáccsal szemben! Ez nem érdeke az Európai Parlamentnek, és nem érdeke azoknak a választóknak sem, akiktől mi, mindketten képviselői mandátumunkat kaptuk!

Érdekünk, hogy a jövő évnek ne egy rossz kompromisszum, hanem egy érvényes és stabil lábakon álló 2013-as költségvetés számai alapján induljunk neki.

Érdekünk, hogy a 2012-es kötelezettségeinket, akár az Erasmus hallgatók, akár a folyamatban lévő más programok kifizetetlen számláit ne a jövő évi, egyébként is alulfinanszírozott büdzsé terhére fizessük ki.

Érdekünk, hogy a hiányzó 2,9 milliárd euró előteremtésére szilárd garanciákkal rendelkezzünk.

Ezért kérjük, hogy erről az intézmények elnökei – Barroso bizottsági elnök, Van Rompuy, az EiT elnöke, a jövő évben uniós elnökséget betöltő Írország és Litvánia kormányfői, valamint Schulz parlamenti elnök – egy közös kötelező vállalást írjanak alá.

Határozottan úgy látom, hogy az EP költségvetési bizottságának keddi ülésén a frakciók többsége által támogatott javaslat nem akadályozza, hanem éppen segíti a Tanácsot abban, hogy olyan tervezettel álljon elő, amelyet haladéktalanul meg tud szavazni a Parlament!

Tisztelt Képviselő Úr!

Valamennyi magyar képviselő azt kívánja, hogy 2013-ban több pénzt hívhasson le Magyarország, mint tette ezt 2012-ben. Ehhez – ahogyan az előző évek tapasztalatai mutatják – a kormányzat megfelelő intézkedéseinek is párosulnia kell. Különbözhet azonban a véleményünk arról, hogy a magyar kormány mindent megtett-e ennek érdekében az elmúlt években.

Vannak pillanatok, amikor különböző oldalakat képviselő frakciók egyet kell, hogy képviseljenek, mert közös az érdekük. Most egy ilyen pillanat van, ne mulassza, ne mulasszák el!

Herczog Edit