2012. január 04. 12:25

Nyílt levél Szalai Annamáriának

Tisztelt Szalai Annamária!

2012. január 3-án nyílt levéllel fordultunk Böröcz Istvánhoz, az MTVA vezérigazgatójához, akitől választ kértünk arra, miként fordulhatott elő, hogy a 2012. január 2-i Operaház előtti tüntetésről a közszolgálati médiumok hamis tájékoztatást adtak.

Ugyan nem közvetlenül Böröcz Istvántól, de az alábbi választ kaptunk a médián keresztül kérdésünkre: "Az MTI Nonprofit Zrt. kedd este fél nyolc után pár perccel adott ki közleményt az ügyben az Országos Sajtószolgálaton keresztül. Ebben azt írják, hogy "az m1 esti Híradója úgy számolt be az alaptörvény elleni demonstrációról, hogy a tüntetők nem látszottak a képeken. Ennek a kétségtelen szakmai hibának egyetlen oka van: az élő adásba történő bejelentkezéshez szükséges, a hírműsorok rendelkezésére álló mobil műszaki egység a budai Várból a lezárások miatt későn ért a helyszínre, ezért a munkatársaknak nem volt idejük körültekintően olyan helyszínt választani, ahonnan a tömeg is látszott és a közvetítés is zavartalanul megtörténhetett".

Az Ön gazdag szakmai tapasztalatával minden bizonnyal egyetért azzal, hogy ez átlátszó és könnyen cáfolható hazugság.

Először is egy ilyen kiemelt rendezvényre a hírműsoroknál kötelezően kiemelt protokoll megszervezése szükséges, amely abból áll, hogy az adott műsor vezetője kellően tájékozott kell legyen arról, hogy milyen biztosítással, milyen korlátozásokkal lehet tudósítani egy eseményről. Elképzelhetetlen, hogy ezek a szakmailag edzett tudósítók ne tudtak volna arról, hogy ott közel 100 ezer ember tüntet, vagy ha mégis, akkor az totális szakmai alkalmatlanságról, vagy – már korábban több alkalommal beigazolódott – politikai utasításokról árulkodik.

Szakmai alkalmatlanságról árulkodik, ha ezt egy gyakorlott főszerkesztő, vagy az MTI Nonprofit Zrt. vezetője erről nem tájékozódik és nem ad megfelelő utasítást a beosztottaknak. Mivel az elmúlt időszakban sorra tapasztaltuk, hogy a közszolgálati médiumok politikai utasításra cselekedve szegik meg a közszolgálatiság alapvető normáit nincs kétségünk afelől, hogy ismét hasonló utasítás eredménye lett a január 2-i történelemhamisítással egyenértékű tudósításuk az Opera előtti tüntetésről.

Minden bizonnyal Ön is egyetért vele, hogy amikor a legbefolyásosabb nemzetközi médiumok kiemelten foglalkoztak ezzel az eseménnyel akkor megengedhetetlen, hogy a magyar közszolgálatiság őreként tevékenykedő MTVA médiumaiban hamis tájékoztatás történik. Magyarország amúgy is egyre romló megítélését tovább rombolja, ha olyan emberek vezetik az intézményeket, akik ennek az elemi, a közszolgálatiság alapszabályainak sem képesek megfelelni.

Kérem, annak figyelembe vételével intézkedjen, hogy döntése nem csak Magyarország polgárainak millióit érinti, hanem a nemzetközi közvélemény százmillióinak, a velünk baráti, szövetségi viszonyban álló országok politikai döntéshozóinak országunkkal kapcsolatos véleményét is befolyásolhatják.

Álláspontunk szerint szakmai értelemben is megkerülhetetlen az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának és az MTVA vezérigazgatójának a felelőssége, így reményeink szerint az ön szakmai elfogulatlanságával egyezik véleményünk, hogy őket pozíciójukból azonnali hatállyal fel kell menteni.

Tisztelettel tehát arra kérem Önt, hogy haladéktalanul nevezze meg a felelősöket, és azon vezetőket, akik ezt a rendszert ilyen tragikus hibákkal engedték működtetni azonnali hatállyal eltávolíttatja a közszolgálati intézmények éléről. Közszolgálatban ilyen embereknek nincs helye!

Kérem, hogy intézkedéséről haladéktalanul tájékoztasson minket és a közvéleményt.

Üdvözlettel:
Déri Balázs,
az MSZP-frakció kommunikációs igazgatója

Török Zsolt,
az MSZP sajtótagozatának elnöke