mszp.hu | Belföld | Budapest osroma Moszkva tér
2015. február 13. 11:57

Nyílt levél Tarlós István részére

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Hetven éve, 1945. február 13-án ért véget Budapest ostroma. A szovjet katonák ezen a napon szabadították fel Budapestet a náci megszállás alól. Az évforduló aktualitást ad annak a kérdésnek, melyik budapesti közterület viselje – ismét – az orosz főváros, Moszkva nevét.
 

2011-ben figyelmeztettük Önt, hogy a budapestiek által megszokott, a főváros kultúrájába szervesen beépült Moszkva tér elnevezés megváltoztatásával rontja Budapest nemzetközi hírét, Moszkva és Budapest jó kapcsolatát.
Tavaly decemberben, amikor Moszkvában találkozott az orosz főváros első emberével, Ön sokadszorra is ígéretet tett arra, hogy „méltó helyet találnak a Moszkva tér elnevezésnek a magyar fővárosban. Ha nem is a régi helyén, de méltó környezetben.”

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A fővárosi szocialisták támogatják, hogy ismét legyen Budapesten egy Moszkváról elnevezett reprezentatív közterület. Támogatásunk oka nem a kormány jelenlegi politikai helyezkedése, hanem a főváros múltjának, történelmének tisztelete.
Tartozunk ennyivel annak a 80 ezer szovjet katona emlékének, akik életükkel fizettek azért, hogy a II. világháború egyik legsúlyosabb ostromában megszabadítsák a budapestieket a náci megszállástól, a nyilas rémuralomtól.
A Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői bármilyen méltó megoldást támogatnak, így nem volt kifogásunk a kőbányai Óhegy park átnevezésével sem. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy ilyen döntést csak a helyiekkel való egyetértésben szabad hozni, ezért arra kérjük Önt, hogy a korábbiaknál körültekintőbben eljárva egyeztessen az ügyben a budapesti kerületekkel.
 

Mindemellett arra is felhívjuk a figyelmét, hogy a jelenlegi Széll Kálmán tér visszanevezése lenne a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldás. Itt tartottak ugyanis a legtovább a harcok Budapesten, és – nem utolsó sorban – ez a tér a budapestiek túlnyomó többsége számára a mai napig a Moszkva tér.
Budapest, 2015. február 13.

Üdvözlettel:
Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető, MSZP