Nyílt levél Tarlós Istvánhoz

Tarlós István: "Ha az iparűzési adót Budapesten egyedül és kizárólagosan a főváros kapná meg, egyszer s mindenkorra rendezné a helyzetet." Nem téved, főpolgármester úr?

A kérdés költői, hisz tudjuk: Önnek mindig igaza van. Akkor is, ha nincs. S legutóbbi nyilatkozata óta már azt is tudjuk, hogy jaj annak, "akinek van képe hozzá", hogy megfogalmazza az Önétől eltérő véleményét, netán "veszi a bátorságot" és másképpen közelít meg egy problémát, mint Ön. Hogy nem ajánlatos ilyen "rossz útra térni", mert Ön hatalmas vehemenciával fogja az illetőt ellenségnek, hitványnak, alantasnak, felbujtónak és még ki tudja minek minősíteni. Ez az Ön egyszerű és hatásosnak gondolt módszere az ellenfél lejáratására, elhallgattatására. De tudja, egy demokráciában az ellenzék dolga mégiscsak az, hogy elmondja a véleményét.

Távol áll tőlem, hogy felháborítsam, de mégiscsak meg kell kérdeznem: átgondolta, milyen hatása lenne a kerületekre az Ön javaslata? Ha a BKV hosszú távú finanszírozásához az iparűzési adó teljes összege a fővárosnál maradna, a kerületek csődbe mennének, hacsak az állam nem adná vissza nekik a kieső több mint 90 milliárdot. Nem lenne ésszerűbb, méltányosabb, ha ezt az összeget nem a kerületek kárára, hanem közvetlenül a kormánytól szerezné vissza?

Ma a kerületek bevételeinek mintegy 35 százalékát az iparűzési adó adja. Ha ezt elvennék tőlük, tönkremennének. De működne a BKV. Illetve csak a BKV működne.

Sajnos minden jóindulatom ellenére azt kell feltételeznem: Ön nem gondolta végig, amit mondott. Sőt megkockáztatom: Ön nincs tisztában a források elosztásának mikéntjével. Ráadásul a legújabb ötletét aligha egyeztetette a kerületi polgármesterekkel. Ők ugyanis semmiképpen sem érthetnek egyet az Ön ötletével.

Képzelje el, hogy Tarlós István III. kerületi polgármester levelet kap a főpolgármestertől, aki közli, hogy az iparűzési adó kerületnek járó 6,7 milliárd forintjára a jövőben a főváros tart igényt. Mi maradna ez után? Ideig-óráig még fennmaradó közszolgáltatás, majd megszűnő közvilágítás, több kutyapiszok és még több megoldhatatlan probléma. Ön pedig, mint polgármester természetesen nemtetszésének adna hangot, mégpedig nem is akárhogyan.

Ezért kérem, gondolja át újra a javaslatát, és ne csak a kerületek ellen, hanem értük is harcoljon. Könnyebb lenne persze, ha a kerületek is ott állnának Ön mögött, de ezt semmiképpen sem segíti elő, ha folyamatosan nélkülük és ellenük foglal állást. Egy főpolgármester sem lehet a kerületek rovására sikeres. Ne a kerületek pénzére pályázzon, hanem követelje vissza a kormánytól azt, amit a fővárostól elvett.

Ön nap mint nap bizonyítja, hogy szavakkal szívesen küzd. Váltsa a szavakat tettekre, álljon ki a kormánynál minden fővárosi érdekéért. Nem csak "két-háromszáz", még csak nem is "több százezer" emberért. Hanem mindenkiért.

Horváth Csaba,
az  MSZP fővárosi frakcióvezetője