mszp.hu | Belföld | tarlós istván kórház
2015. április 15. 09:46

Nyílt levél Tarlós Istvánnak

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Ön a napokban támogatásáról biztosította a kormány azon ötletét, miszerint az új budapesti sürgősségi kórház az egykori OPNI területén nyíljon meg. Szándékosan használom az ötlet szót, az elképzelés szakmai alátámasztottsága ugyanis nem teszi lehetővé, hogy tervként emlegessük. 

Már az is felháborító, hogy a magyar egészségügy egyre mélyülő válságára a Fidesz mindössze a budai szuperkórház ötletével tud reagálni. A színvonaltalan ellátórendszerben kóválygó betegek számára egy kórház akkor lenne igazán szuper, ha nem lennének kilométeresek a várólisták, nem vándorolnának el tömegével az orvosok és az ápolók, lennének megfelelő műszerek és nem málladozna a vakolat. 

Miközben a jelenlegi vita arról zajlik, Buda mely részén épüljön új kórház, felhívnám a figyelmét, hogy új kórházra a Duna másik oldalán is szükség van. 2008-ban a Budapest Egészségügyi Modell fejlesztési stratégiája ennek megfelelően Budán a Szent János Kórház, Pesten pedig az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén jelölte ki egy-egy újonnan felépítendő kórház helyét. Ezek akkor három éven belül megvalósítható tervek voltak. Bizonyára emlékszik, hogy ezzel egyidejűleg zajlott a Bajcsy, a Heim Pál, az Uzsoki és a Szent Imre Kórház fejlesztése is.

Mindenesetre – ha már a helyszínkeresésnél tartunk – az akkori szakértői vélemények egyértelműen azt mutatták, hogy a budai oldalon a János Kórház területe a legalkalmasabb egy új egészségügyi központ kialakítására. Nagyon közel van a Széll Kálmán téri metróállomáshoz, villamossal, fogaskerekűvel és több buszjárattal is megközelíthető. A János Kórház hat fontos út csomópontjában található, így autóval is könnyen elérhető. 

Ezzel szemben az egykori OPNI épületéhez a szűk, buszsáv nélküli Hűvösvölgyi út vezet, ahol a mentő erős forgalomban a dugóban ragadhat, menekülőút nélkül. A környéken alig járnak buszok, az arra járó villamosról pedig több száz métert kellene egy meredek kaptatón gyalogolniuk a betegeknek – ez nyilvánvalóan életszerűtlen. Ugyanígy megoldatlan a környéken a parkolás is. 

Jellemző, hogy Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is szakmai hibának tartja az elképzelést, és óva intett attól, hogy az egykori OPNI helyén legyen az új budapesti csúcskórház.

Mivel Ön főpolgármesterként minden fővárosi kérdésben felelős, és a kormány felkérése miatt ebben a kérdésben illetékes is, fontos szerepe van abban, hogy a szükséges előkészítést követően jó döntés szülessen. Arra kérem, ne csak fideszes kollégáival konzultáljon, hanem elsősorban egészségügyi szakmai és közlekedési szakértőkkel, valamint az itt élőkkel. Éppen ezért nyílt levelemmel párhuzamosan előterjesztést nyújtunk be a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére, amelyben kezdeményezzük, hogy a főváros szakemberei vizsgálják meg, hogy az új budai kórház megépítésére mely terület a legalkalmasabb. 

 

Budapest, 2015. április 15.

Üdvözlettel:

Horváth Csaba
az MSZP fővárosi frakcióvezetője