Belföld | reklámadó sajtószabadság
2013. május 26. 08:35

Nyílt támadás a demokrácia ellen

A kormány a demokrácia utolsó védvonalait támadja. Nem volt elég az elmúlt három év zsákmányszerző hadjárata, most a Fidesz ismét a média és az ellenzéki pártok ellen fordul. Mesterházy Attila blogbejegyzése.
A sebtében összedobált új reklámadó fő vesztesei a kereskedelmi médiumok, elsősorban a nagy kereskedelemi televíziók. A reklámadóból származó bevétel a költségvetés számára szinte jelentéktelen, az érintett cégek azonban ebből a pénzből élnek. A Fidesz nem egyenlegjavítási szándékkal, hanem a média ellehetetlenítésének céljával veti ki ezt az újabb adót. Olyan helyzetet akar előidézni, amelyben a kereskedelmi médiumok és az ott dolgozó újságírók elvesztik megélhetésüket, s akkor az ország itt marad a Fidesz saját médiabirodalmával, meg a kormány által irányított állami médiával. Ez nyílt támadás a média szabadsága, a tájékozódás szabadsága ellen! Ezért állítom, hogy a kormány a demokrácia maradékának felszámolására tör.
 
Hasonló a szándéka a pártfinanszírozás átalakításával. A Fidesz úgy állítja be, mintha kedvezne az ellenzéki erőknek azzal, hogy az állam rendes pártfinanszírozás helyett kampányfinanszírozást ad jövőre. Csakhogy ez a kiépített országos szervezettel, állandó alkalmazottakkal rendelkező pártokat súlyos helyzetbe sodorja. Egy párt szervezete ugyanis nem csupán kampányidőszakban létezik, hanem előtte és utána is. Országos szervezeti lefedettséggel bíró demokratikus ellenzéki erő ma egy van: a Magyar Szocialista Párt. A finanszírozás átalakítása tehát azt jelentené, hogy az MSZP szervezeti hálózata elveszítheti anyagi alapjait. Pontosan ez a Fidesz célja.
 
Minderről a kormányoldal a választás előtt alig egy évvel készül döntést hozni, hogy minél nehezebb legyen a változásra felkészülni. Egyértelmű, hogy a Fidesz legfőbb riválisát akarja nehéz helyzetbe hozni intézkedésével. Az új kampányfinanszírozás nyílt támadás az MSZP ellen!
 
Emellett a kormány olyan szabályokat is készül hozni, amelyek anyagi értelemben rosszabb helyzetbe hozzák a szövetségre lépő pártokat - miközben a mandátumok elosztásakor a külön indulást büntetik a választási szabályok. Az ellenzék dönthet: nem fog össze, és akkor lesz ugyan pénze a kampányra, viszont elveszti a választást vagy a győzelem érdekében szövetkezik, de akkor nem lesz pénze kampányra, a választók meggyőzésére.
 
Bezzeg a Fidesz meg tudja oldani, hogy akár egy teljes évet kibírjon állami finanszírozás nélkül. Országos szinten a Közgép, helyi szinten a trafikok bevételei megteremtik számára az anyagi forrásokat. Ez a magyarázat arra, miért tartotta a kormány ennyire fontosnak a nemzeti dohányboltok politikai elosztását és nyereségességét. 
 
A Fidesz nem riad vissza semmitől, ha a szabad sajtó és az ellenzéki pártok megtámadásáról van szó. A demokratikus ellenzéki oldalon mindenkinek értenie kell: egy dobásunk van. 2014-ben fogát összeszorítva, minden erejét egyesítve győznie kell a demokratikus ellenzéknek, hogy ne a 2014-es legyen az utolsó választás. Az MSZP eddig is, most is, ezután is minden demokratikus erővel kész együttműködni az Orbán-rendszer leváltásáért!
 
Mesterházy Attila