mszp.hu | Belföld, Külföld | Gazsó L. Ferenc MTI
2016. december 04. 12:59

Nyilvános vitára hívom az MTI vezetőjét!

Nyilvános vitára hívom az MTI vezetőjét!
Nem tudom milyen erősek a falak az állami hírügynökség épületében, de amikor a vezérigazgatóhoz írt legutóbbi levelemre válaszoltak, kisebb csoda, hogy nem szakadt rájuk a plafon.

A Gazsó L. Ferenchez írt levelemben többek között azt kértem számon az adófizetői forintokból eltartott, közszolgálati feladattal megbízott MTI vezetőjétől, hogy miért nem biztosítja a hírügynökség törvényekben előírt pártatlan és objektív működését, miért engedi, hogy „szerkesztői szabadságra” hivatkozva a Fidesz-kormánynak kellemetlen, ellenzéki megszólalásokat és eseményeket rendszeresen elhallgassák. Emlékeztettem Gazsót például arra, hogy az utóbbi időben több ellenzéki sajtótájékoztatóról sem voltak hajlandóak tudósítani, ráadásul – ami tökéletesen jellemzi az MTI működését és groteszk vezetői elveit – épp a sajtószabadságra hivatkozva nem tudósítottak több, a magyar sajtószabadságról szóló, európai parlamenti eseményről. Mondván, az nem érdekes. Pedig többek között a maffiatempóval bezárt Népszabadság munkatársai tárták fel a magyar média helyzetét, több más, érdemi megszólaló mellett.

Levelemre nem a címzett Gazsó L. Ferenc, az MTI vezetője, hanem az MTVA sajtóosztályát képviselő Kobza Miklós válaszolt. Szerinte az MTI „magas színvonalon, a vonatkozó törvények és a Közszolgálati Kódex betűjének és szellemének megfelelően végzi munkáját.” Kobza úr hozzátette: „így van ez még akkor is, ha tevékenységünk nem minden esetben felel meg az Ön politikai indíttatású elképzeléseinek és igényeinek.”  A sajtófőnök szerint a nemzeti hírügynökség munkája során „továbbra is élni fog azzal a szerkesztői szabadsággal, melyet számára a jogi keretek biztosítanak”, ha pedig ez nem tetszik, a médiahatósághoz fordulhatok. Ez meg is történt. Nem tűröm ugyanis tovább, hogy az adóforintokból működtetett MTI szembefordulva a működését szabályozó törvényekkel és minden demokratikus, szakmai és erkölcsi előírással, politikai aktorként működjön. Nem azt várom el, hogy egyetértsenek azzal, amit mondok, vagy képviselek (sőt), de elvárom, hogy – a törvényi előírásoknak megfelelően, megválasztott képviselőként – minimum közvetítsék azt a nyilvánosság felé.  A nyilvánosság pedig majd megítél engem; ez bizonyosan nem az állami hírügynökségnek dolga. Az MTI dolgozói és vezetői a köz szolgái. Nem pedig a kormánypárté. Az pedig tényleg a balek önleleplezés és a teljes abszurd kategóriája, hogy Gazsó helyett pont az a Kobza Miklós válaszolt a levelemre és oktatott ki politikai függetlenségből, aki – bár jelenleg az MTVA sajtófőnöke – a nyilvánosságra kerül adatok szerint korábban Orbán Viktor miniszterelnöki Facebook-oldalának, állami pénzből fizetett kezelője volt, de szintén állami pénzért adott tanácsokat például Fazekas Sándor agrárminiszternek is a „közéleti szerepléséihez és politikai megnyilvánulásaihoz”. Köszönöm, ennyi.

Habár Gazsó L. Ferenc még személyes válaszra sem méltatott, ezúton hívom nyilvános és érdemi vitára a közszolgálatiságról, az állami fenntartású MTI működéséről, a hírügynökség szerkesztői gyakorlatáról. Úgyis, mint megválasztott európai parlamenti képviselő, és mint a Magyar Távirati Iroda működését finanszírozó magyar adófizető. Helyszínt és időpontot ő választ. Jelen felhívásomat és nyílt levelemet elküldöm az MTI-nek is, kérve annak kiadását. Lássuk, mennyire erős a szerkesztői szabadság.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhuszadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2016. december 4.