Nyilvánossá kell tenni a trafikmutyi pályázatait!

A napokban nyert pert egy egykori trafiktulajdonos a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben. A minisztériumot arra kötelezték, hogy adja ki a nyertes pályázatok pontonkénti értékelését. Ezen felül meg kell neveznie, kik voltak a bírálóbizottság tagjai is.

Az ítélet indoklása szerint a pontszámok és a pályázati lapok közérdekűnek tekinthetők, mert közfeladatot ellátó szerv tevékenysége során keletkeztek. Az elbírálás folyamatába bevont bizottsági tagok névsora is nyilvános, mivel a törvény alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve közérdekből nyilvános adat.

Egy évvel ezelőtt személyesen jártam a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-nél, hogy betekinthessek a pályázati anyagokba, ezt akkor megtagadták.

A döntés nyomán reméljük, fény derül arra, amit már az országban mindenki biztosra vesz: a trafikmutyi egy rendszerszintű, fideszes korrupció eredménye, mert a biztos bevételt jelentő koncessziókat javarészt kormány közeli érdekcsoportok kaphatták meg.

Felszólítjuk a minisztériumot, az összes többi pályázat esetében is hozza nyilvánosságra az értékelési lapokat, és a bírálóbizottság névsorát! Ismerjék meg a kárvallott családok, kiknek köszönhetik, hogy elvesztették megélhetésüket, munkájukat!

A választásokat követően megalakuló Mesterházy-kormány visszaadja a 40 ezer pórul járt család megélhetését, felszámolja a trafikmutyit.

Tóth Csaba,
az MSZP Kkv kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő