mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 02. 13:12

Nyilvánosságra kell hozni a Mátrai Erőmű felvásárlásának részleteit

Nyilvánosságra kell hozni a Mátrai Erőmű felvásárlásának részleteit
Ki kell adni az MVM Zrt.-vel kapcsolatban 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat, hiszen dr. Tóth Bertalan pert nyert az Energiaügyi Minisztériummal szemben. A keddi Egyenes Beszédben az MSZP frakcióvezetője elmondta, az adófizetők 75 milliárd forintjába került a Mátrai Erőmű felvásárlása Mészáros Lőrinctől.

2021-ben adta be először az adatigénylést dr. Tóth Bertalan, majd számos fellebbezést és procedúrát követően most a Fővárosi Ítélőtábla meghozta másodfokú döntését: ki kell adni a Mátrai Erőmű állami visszavásárlása ügyében született tulajdonosi határozatokat a szocialista frakcióvezető részére.

A Mátrai Erőmű stratégiai jelentőségű Magyarország számára, hiszen a hazai energiaszükséglet 15 százalékát állítják ott elő, valamint közel 10 ezer ember számára ad munkát. 2017-ben 6 milliárd forintért vásárolta meg Mészáros Lőrinc a német tulajdonostól, a következő évben pedig a cég veszteségessége ellenére 11 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle. 2019-ben végül az állam vásárolta meg 17,4 milliárd forintért.

Dr. Tóth Bertalan kiemelte, Mészáros Lőrinc nem számít „nemzeti tőkésnek”, hiszen az azt jelentené, hogy a nemzet érdekében a zsebébe nyúl, a Mátrai Erőmű felvásárlása azonban nem erről szólt, mivel Mészáros Lőrinc 11 milliárd osztalékot „rögtön felmarkolt”, majd a 17,5 milliárdos eladásból visszakapott 5 milliárdos kölcsönt. A villamosműveknek pedig pluszban 50 milliárdot kellett befektetni az erőmű felújítására, a végösszeg 75 milliárd forint körül lett.

A mostani perben az MSZP frakcióvezetője az állam megfontolásait kereste, arra próbált meg rájönni, milyen döntések miatt hatalmazta fel az MVM-et az erőmű felvásárlására. Továbbá, hogy milyen háttérszámítások alapján határozták meg a vételárat, tekintve, hogy egy veszteségesen működő cégről van szó.

„Adófizetői pénzekből mozgattak meg 75 milliárdot és nem tudjuk pontosan, hogy mire és mi indokolta és végülis ez milyen valós veszteséget okozott” – emelte ki dr. Tóth Bertalan. Hozzátette, ha valóban azok az indokok, melyekre a miniszterelnök és a kormány hivatkozik, akkor érthetetlen, miért kellett 2,5 évig pereskedni ezek nyilvánosságra kerüléséért.

Dr. Tóth Bertalan elmondta, nagyon bízik benne, hogy 15 napon belül megkapja az iratokat, korábban elhangzott olyan nyilatkozat is, miszerint ki fogják adni a kért adatokat időben.

Az erőmű egyébként egyáltalán nem haszontalan, hiszen folyamatosan megújul, stratégiailag tényleg nagyon fontos. Mészáros Lőrinc azonban akkor „eldobta”, amikor már nem termelte neki a milliárdokat, ez azonban a magyar adófizetők 75 milliárdjába került.

Kapcsolódó párttagok