2011. június 07. 17:28

Nyilvántartanak mindenkit, mert nyilván tartanak mindenkitől!

Orbán Viktor kérésének megfelelően a Fidesz-kormány úgynevezett szociális konzultációt folytat, ma már tudjuk, hogy törvénysértő módon. 16 éves kor felett immár több mint 8 millió magyar állampolgár politikai véleményét akarják hatalmukkal visszaélve nyilvántartani.

Most nem foglalkoznánk azzal a politikai manőverrel, melynek keretében álkérdéseket tesznek fel azért, hogy a már eldöntött népsanyargató intézkedéseiket a ”nép”-re hivatkozva hozzák meg. Azzal a gyomorforgató számítással sem foglalkozunk, hogy a 16 éveseket csak azért kérdezik meg, mert 2014-ben már ők is választók lesznek, azaz az ő átverésük sem mellékes a hatalom megtartása érdekében.


Most csak azzal foglalkozunk, hogy haladéktalanul tegyenek eleget az adatvédelmi biztos határozott felszólításának és a szociális konzultáció keretében kezelt személyes adatokat azonnal semmisítsék meg.

Az ombudsman szerint ugyanis a szociális konzultáció körültekintés nélküli végrehajtása miatt széles körben rendülhet meg az állami nyilvántartások jogszerű működésébe, illetve az állam alapvető feladatainak ellátásához elengedhetetlen adatok felvételébe vetett állampolgári bizalom.

A Magyar Szocialista Párt – amely maga is kezdeményezte az adatvédelmi biztos vizsgálatát – a kormány tagjainak figyelmét írásbeli kérdéssel, interpellációval és a sajtó útján is felhívta arra, hogy álláspontja szerint a szociális konzultáció keretében törvényellenes adatkezelési gyakorlat folyik.

Az MSZP már többször figyelmeztetett arra, hogy a polgárok személyes adatait a Fidesz-KDNP pártszövetség jogellenesen használja fel. A kormányzó pártok az új alaptörvényben már szándékosan és kifejezetten gyengítették a személyes adatok védelmét.

Az MSZP a mai ombudsmani döntés után alappal tart attól, hogy ha a személyes adatainkat is az Orbán kormány fogja ”védeni”, akkor a magánéletünk és a személyes adataink a kormánypárti politika kiszolgáltatott eszközeivé válnak.