Nyíregyházán került megrendezésre a Közmunkás Szakszervezet első találkozója

Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke, Nyakó István, országgyűlési képviselő és Halmi József, az MSZP megyei alelnöke vezetésével megtartotta első regionális találkozóját Nyíregyházán a Közmunkás Szakszervezet.

Érzékelhető a megye kiemelt szerepe a szervezet életében, hiszen az első toborzó is a megyénkben zajlott. A megkülönböztetett figyelemnek, sajnos szomorú oka van, az, hogy nálunk és Borsod megyében van a legtöbb szegény ember, a legtöbb munkanélküli ember és itt foglalkoztatnak a legtöbb közmunkást.

Úgy gondolták az alapítók és a közfoglalkoztatásban munkaadóként érintett néhány polgármester, hogy a helyzet tarthatatlan, ma Magyarországon 8 órás foglalkoztatásért kapnak emberek 47.000 Ft-ot. Nem egyforma a szabadság besorolásuk ezeknek a munkavállalóknak, olyan mintha meg lennének bélyegezve a szegény emberek.
Tudjuk, hogy nem lehet megélni 47.000 Ft-ból, Pintér úr és a fideszes urak mondják, hogy meg lehet élni ebből, bár ők sokkal többől élnek.

A közmunkás szakszervezet, olyan szakszervezet, amit nem lehet megvenni kilóra. Olyan érdekképviselet, ami nem csak a közmunkásokat szeretné képviselni, hanem mindazokat, akiket nem képviselnek azok a szakszervezeti vezetők, akik behódoltak a kormánynak. A közmunkás szakszervezet mindenkit szeretne képviselni, akinek érdeksérelme van, mindenkit, akinek az élete úgy alakult, hogy elvett tőle a mai kormány, és olyan képviseletet szeretne, ami nem hódol be semmilyen kormánynak.


A Fidesz tart ettől a szakszervezettől. Itt Szabolcs – Szatmár - Bereg megyében közel 600 tagja van. A megyebeli csatlakozók örülnek annak, hogy vannak, akik nyíltan fel merik vállalni a szegény emberek és közmunkások képviseletét. Sajnos nem véletlen, hogy a Közmunkások Országos Szervezete ÉK-Magyarországon kezdi a programsorozatot. Az 1 millió munkahelyből, amit a kormányzat ígért 2,5 éves kormányzás után kiderült, hogy 300 ezer közmunkásra számítanak, amit a Matolcsy gazdaságpolitika sikerének fogalmaznak meg. Ez a gazdaságpolitikának a szégyene, mondják az érintettek. Nincsenek elsődleges munkahelypiacok, az emberek nem tudnak elhelyezkedni, egyre jobban nő a kirekesztettek tábora.


Azok a követelések, amelyeket megfogalmazott a szervezet  a fiatalokról is szól, hiszen köztudott, hogy milyen oktatáspolitikája van a jobboldali kormánynak, tudjuk, hogy szegény családokban élő emberek tehetséges gyermekeinek a képzési lehetősége és az hogy később diplomát és jobb munkahelyet tudjon magának találni, mennyire kétséges. A szerencsésebbjei 47.000 Ft-ból, a szerencsétlenebbek 2 hónap alatt 36.000 Ft-ból nem tudják biztosítani gyermekeik számára a jövőt.


A hétvégi programon azt láttuk, - mondták el a szervezet vezetői vasárnapi sajtótájékoztatójukon,- hogy az emberek kezdenek nem félni. Akik eljöttek úgy gondolják, hogy nincs több vesztenivalójuk. A kormányzat nem segít ezeknek a családoknak, kénytelenek kezükbe venni a saját sorsukat. Ha nem lesz változás ezen a téren, jövő évben hatékonyabb eszközökhöz kell, hogy nyúljon a szakszervezet.