2011. január 14. 10:07

Nyolc hónap mérlege az MSZP szemével

Gúr Nándor szerint a Fidesz-KDNP radikális adócsökkentést ígért, mely ugyan megvalósult a 16 százalékos, egykulcsos adó képében, ám ez csak a legmagasabb jövedelműeknek kedvez, az átlagos keresetűek alig, az alacsony jövedelműek pedig még rosszul is járnak vele. Ráadásul - mint a politikus mondta - mindez több százmillió forintot emészt fel, aminek forrását elkobzással és áthárítással teremtette meg a kormány. - A kormány másik fontos ígérete az volt, hogy 400 milliárd forinttal csökken majd az államháztartás hiánya, ám egyes kormánypárti politikus államcsőd víziója, nem ezt segítette elő, hanem a forint romlását, és a devizahitelesek még nagyobb bajba kerülését - szögezte le Gúr Nándor.

A politikus szerint az sem volt igaz, hogy a multikra kivetett adók, valamint a bankadó nem érinti az embereket, hiszen sok cég, illetve pénzintézet már most átterhelte a fogyasztókra ennek költségeit

A közbiztonság helyreállításával kapcsolatosan hozott intézkedéseket is kritizálta Gúr Nándor. - A kormány azt ígérte, áprilisban, hogy két hét alatt rendet tesznek, ehhez képest most az látszik, hogy 35%-kal nőtt tavaly a személyek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma - vélekedett az országgyűlési képviselő. Hozzátette: ez utóbbi oka, hogy a kormány erőszakos intézkedései - a Költségvetési Tanács, az Alkotmány Bíróság, a média, valamint a népszavazás és a sztrájkjog korlátozása - kihatnak az emberek közérzetére is. - Mindemellett ráadásul minden eddiginél nagyobb a tartós munkanélküliek aránya, amit a közszférában folyamatosan végrehajtott elbocsátások, és a korábbi közfoglalkoztatási program megszüntetése csak tetézni fog - tette hozzá Gúr Nándor.

A politikus bírálta az új, Nemzeti Közfoglalkoztatási Programot, mert szerinte az kevesebb pénzből, kevesebb embernek, kevesebb munkát ad majd. Elhibázottnak nevezte a kormány gazdaságpolitikáját is, a megyei elnök. Mint mondta, a gazdaságban olyan folyamatok zajlottak az elmúlt időszakban, melyek vélhetően a 2011-es évben sem fogják erősíteni a vállalkozásokat.

A politikus végezetül cinikusnak, és felelőtlennek nevezte azt, hogy tegnap a Sajó mentén veszélyhelyzetet hirdettek. Mint mondta, nem kellett volna most ilyen intézkedést hozni, ha időben kifizetik a helyreállításra, és a gátak, töltések megerősítésére megígért pénz, hiszen információi szerint sok önkormányzatnak, és építőipari cégnek még mai napig is hatalmas összegű pénzekkel tartozik a kormányzat.

Forrás: [Miskolci Kommunikációs Kht.]