2012. február 08. 16:17

Nyomást kell gyakorolni a késlekedő kormányokra

Milyen lépéseket kíván tenni az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a nemzeti roma stratégiájuk benyújtását mostanáig elmulasztó tagállamokat ráébressze a felelősségükre? Hogyan kíván nyomást gyakorolni a Tanács soros elnöke a vállalásaikat nem teljesítő kormányokra? Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a két európai uniós intézményhez intézett írásbeli választ igénylő kérdéseket az európai roma keretstratégia végrehajtásáról.

"A tagállamok tavaly vállalták, hogy 2011 végéig benyújtják az Európai Bizottságnak az európai keretstratégia alapján kidolgozott nemzeti roma stratégiájukat. Az uniós végrehajtó testület honlapján olvasható statisztika szerint jó néhány kormány a mai napig nem teljesítette a vállalását, adós a dokumentummal. Köztük például Franciaország és Olaszország, amelyek már több vitatott intézkedéssel hívták fel a figyelmet magukra. Az ugyancsak közösen elfogadott menetrend szerint a nemzeti stratégiákat a Bizottság értékeli, várhatóan az Európai Roma Platform március 22-iki éves ülését megelőzően. Kíváncsian várom, hogy a Bizottság és a Tanács milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a késlekedő tagállamokat rábírják a vállalásuk teljesítésére" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

"Az eurózóna egyes országait sújtó problémák, a gazdasági kormányzás reformja mellett ma sajnálatosan kevés szó esik Európában a szociális válságról. Pedig nő az egyébként is katasztrofális méreteket öltő munkanélküliség, tágul a szakadék a gazdagok és szegények között, a társadalom peremén élő csoportok pedig alig reménykedhetnek sorsuk jobbra fordulásában. Ebben a helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy késsünk a legsérülékenyebb közösségek, a romák felzárkóztatását célzó programok kidolgozásával és megvalósításával" - szögezte le Göncz Kinga, aki arra is választ vár az Európai Bizottságtól, hogy mikor és milyen formában szándékozik bemutatni a nemzeti stratégiák értékelésének az eredményeit. A Tanács soros elnökségétől a képviselő azt is megkérdezte, hogy hogyan kívánja nyomon követni a stratégiák megvalósításának a folyamatát.