MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2015. március 02. 18:10

Nyomoralapú társadalom - Országgyűlés

Nyomoralapú társadalom, korkedvezményes nyugdíjak, a szociális törvény módosítása, vasárnapi zárva tartás, Simicska Lajos, a szovjet emlékmű megkoszorúzása és fideszes oligarchák. Ülésezett a parlament.

Nyomoralapú társadalom

Napirend előtti felszólalásában Korózs Lajos a március elsejével átalakult szociális segélyezés kapcsán hangsúlyozta, a kormány eltörölte azokat a pénzbeli ellátásokat, amelyek egymillió embernek nyújtottak segítséget. Szerinte az új rendszerben még ha települések tudnak is támogatást adni, azok mértéke nem éri el majd a korábbi szintet.

Mikor lesz érdemi lépés a korkedvezményes nyugdíjaknál?

Lukács Zoltán a nemzetgazdasági miniszterhez intézve felszólalását felidézte, hogy többször felhívták a figyelmet a korkedvezményes nyugdíj ügyében kialakult helyzetre, arra, hogy lépéskényszer van. Bár többször kaptak ígéretet az új rendszer életbe léptetésére, de kiderült, hogy ez hamis hitegetés volt mindenki számára. Szerinte úgy szüntették meg ezt a lehetőséget, hogy 13 százalékos pluszjáradékot szedtek be 30 milliárd forint értékben, ami még a fedezetet is biztosította volna. Azt kérdezte: mikor lesz érdemi lépés, és a pluszjáradéknak mi lesz a sorsa, milyen jövőt szánnak a legveszélyesebb és legkeményebb munkát végzőknek?

Fejezzék be a szegényellenes intézkedéseket

Kiss László arra emlékeztetett, hogy a szociális törvény módosítása a szociális ellátások helyi szabályozását és finanszírozását gyakorlatilag az önkormányzatokra ruházza át, miközben a korábbi ellátások helyett települési támogatást és rendkívüli települési támogatásokat vezet be. A politikus azt mondta, hogy ezért az önkormányzatok vagy a helyi szociális ellátásokat faragják le vagy a bevételeket növelik a helyi adók emelésével. A képviselő azt kérdezte, a kormányzat mikor fejezi be a szegényellenes intézkedéseket?

Vonják vissza a vasárnapi zára tartásról szóló döntést!

Gúr Nándor arra várt választ: a vasárnapi boltbezárás miatti adóbevétel-kiesést új adókkal kompenzálja-e a kormányzat? Úgy vélte: "atyáskodva" több millió embertől veszik el a lehetőséget a vasárnapi vásárlástól, másoktól pedig a munkától. Ez a döntés nem volt jó döntés, változtassák meg! - javasolta.

Milyen érzés volt?

Harangozó Tamás két témában, Simicska Lajos nagyvállalkozó néhány héttel ezelőtti - a hozzá köthető médiumok vezetőinek fel-, illetve lemondásakor tett, sokszor vulgáris - kijelentéseiről, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásáról, azon belül is a Fiumei úti temetőben lévő szovjet emlékmű megkoszorúzásáról kérdezte Orbán Viktort. A szocialista politikus szerint e két ügy joggal borzolta a teljes közvélemény és a fideszesek kedélyét.

Mik azok a titkos államügyek, amiket állítólag saját pénzén intézett külföldön?

Demeter Márta MSZP-s képviselő Lázár Jánost interpellálta 2013-as külföldi utazásairól, amelyekről korábban a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, az utak az Információs Hivatal tevékenységével álltak összefüggésben, így azokról nemzetbiztonsági okokból nem adhat tájékoztatást. A politikus ez alapján azt kérdezte: az utazások célja, megszervezési körülményei és a tárgyalások tematikája előzetesen minősített adat volt-e, az utazások során keletkeztek-e minősített adatok.

Meddig védi a Fidesz oligarcháit a hortobágyi családi gazdákkal szemben?

Harangozó Gábor a Hortobágyi Nemzeti Park földpályázatait érintő vizsgálatról érdeklődött, kijelentve: a lenyúlt állami gazdaságok és a "régi fideszes nagybirtokosok fontos pillérei a Fidesz kiszolgáltatottságra épülő vidéki hatalomgyakorlásának". Hozzátette: a bérlők harmada nem felelt meg a kiírásnak vagy csalt. A szocialista politikus a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatáról érdeklődött.