2011. szeptember 16. 12:02

Nyomorba dönti a Fidesz a szegényeket

Halmi József az MSZP megyei frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján méltatta az Orbán-kormány által „ország védelmé”–nek nevezett intézkedéseket. Nem tudjuk, kitől védi meg a Fidesz az embereket, talán a szegény emberektől, mert azok ellen hoz intézkedést. – mondta.

Orbán és társai, a fideszisták, és a KDNP éhhalálra, megfagyásra ítéli a szegényeket. Ez nem az ország védelme, hanem a "nyomorba döntés". Mert minden intézkedésükbe benne van, hogy a jobban élőket segítik kedvezményekkel, a szegénységben élőket pedig folyamatosan terhekkel sújtják.

A gázár támogatás már csak a nagycsaládosoknak marad meg központi költségvetésből. Emellett a kormány azt mondja, hogy lehet igényelni a lakásfenntartási támogatást, amelyhez csak 90%-ot  biztosít, és 10%-ot az önkormányzatoknak kell előteremteni. A feltételeket szigorítja a kormány, felemelte az egy főre eső jövedelmet 71.000 Ft-ra, majdnem a duplájára az eddiginél. Egy érdekes számítás lesz a fogyasztás egysége.

Ezt a fogyasztási egységet, ha megnézzük a most rendszerben lévő támogatottaknál, akkor eddig egy 4 fős családnál 4 volt a fogyasztási egység, a Fidesz jelenlegi számításai ezt 3,5 – re csökkentik, tehát nagy valószínűséggel, akik eddig kapták a lakásfenntartási támogatást, kevesebbet fognak kapni. Többen fognak beleférni az egy főre eső jövedelem határ miatt, de több önkormányzatot megkérdezve, csak a minimális összeggel, 2500 Ft-tal fogják tudni biztosítani a támogatást. – mondta Halmi József képviselő.

Fontos dolog emellett, amit csak dőlt betűkkel és a lap alján jegyeznek meg, a vagyonosodási vizsgálat. Ez azt jelenti, hogy 855.000 Ft-ot meghaladó a plusz vagyontárgy esetében,( ebbe csak a lakott ingatlan nem tartozik bele) autó, telek, második lakás, föld, egyéb, már nem jogosult a kérelmező  a lakásfenntartási támogatásra. Ha több vagyontárgya van, de a vagyontárgyak külön értéke nem haladja meg a 855.000 Ft-ot, de együttes értéke meghaladja a 2.280.000 Ft-ot, akkor már szintén nem lesz jogosult a lakásfenntartási támogatásra.

Nagyon kevés az a család, akinek nincs egy lízingelt autója, aki fizeti a felemelt törlesztést és mellette még meg fogják vonni tőlük, azt a minimális támogatást is, amit eddig kapott. Azt gondolom, hogy ez is egy olyan lufi intézkedés, amit jól kommunikálnak, de az emberek még kevesebbet fognak kapni.  – mondta.