Népszava
2012. június 06. 14:47

Nyomorba döntő politika

Magyarországon 84 ezer forint a létminimum a KSH friss adatai szerint. A szocialisták úgy látják: az Orbán-kormány a meghirdetett családbarát politika helyett a szegénységet és a kilátástalanságot erősítette az elmúlt két évben.

Matolcsy és kollégái képtelenek észrevenni, hogy az országban már a dolgozó emberek is nyomorognak - nyilatkozta lapunknak Tukacs István szocialista képviselő, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy a KSH friss adatai szerint 2011-ben az egyedülállóknak legalább havi 84 ezer forintra volt szükségük a nagyon szerény szintű megélhetéshez. Nem véletlen, hogy sokaknál kiverte a biztosítékot januárban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amikor a parlament költségvetési bizottsága előtt még azt mondta, "higgyék el, 47 ezer forintból nagyon jól meg lehet ma Magyarországon élni. Megnyugtatóan, kiszámíthatóan."

Miközben neki 1,1 millió forint a havi illetménye, szinte valamennyi intézkedése az alacsony jövedelműek ellen irányult. Mint például az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, amellyel a kisebb, illetve közepes bérből élők rosszul jártak, miközben a felső jövedelmi kategóriába tartozók terhei jelentős mértékben csökkentek.

A létminimum az az összeg, amely a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését biztosítja. A hivatalos megfogalmazás szerint a létminimum környékén élők fogyasztásának összetevőire a társadalmilag még elfogadható szükségletkielégítési szint a jellemző, nem pedig az alultápláltság, vagy az egészségtelen, túlzsúfolt lakásviszonyok, illetve a társadalmi elvárástól teljesen elmaradó ruházkodási, kulturális körülmények.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai arra világítanak rá, hogy az emberek a XXI. században egyik napról a másikra tengetik az életüket - hangsúlyozta Tukacs. Borsodban, Szabolcsban, Zalában egész falvak vannak most már, ahol munkahely, közmunka híján nemhogy a havi 84 ezer, vagy a közmunkások 47 ezer forintos fizetését - amit akkor kapnak, ha szerencsések és 8 órában dolgozhatnak - nem éri el az emberek jövedelme, hanem jó, ha annak a negyedét megkapják.

A kormány ugyanis 28 ezer forintról 22 ezerre csökkentette az állás nélküliek segélyét. Nemcsak azok vannak nehéz helyzetben, akiknek nincs munkája, hanem azok is, akik dolgoznak - hívta fel a figyelmet a politikus, hozzátéve: az egészségügyben dolgozók bértáblája például 92-93 ezer forinttal kezdődik. Tehát a dolgozó szegények, a munka nélkül lévők, a közmunkások, mind-mind igen távol vannak attól a minimális pénztől is, amit a KSH kimutatott.

Ezt a helyzetet nem lehet elütni azzal a kommunikációval, hogy aki dolgozik, az boldogul, vagy hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó több munkára ösztönöz. Ferge Zsuzsa szociológus szerint Magyarországon 4 millió ember él a létminimum alatt, ez majdnem az ország lakosságának a fele. Ez azt is jelenti, hogy az a középosztály is csúszik lefelé, amelyre a kormány épít.

A létminimum egyébként a hivatalos statisztika szerint a nyugdíjaskorúaknál a legalacsonyabb - 75 ezer forint -, őket követik a nem nyugdíjas felnőttek 84 ezer forinttal. Ha egy felnőtt egy gyereket nevel, akkor legalább 138 ezer forintra van szükségük, ha kettőt, akkor 180 ezerre. A legmagasabb összeget értelemszerűen a többgyermekeseknél mutatták ki, két felnőtt négy gyerekkel 310 ezer forintból tud szerényen megélni, három felnőtt négy gyerekkel 373 ezer forintból.

Egyértelműen romlik az életszínvonal - hangsúlyozta Tukacs István. Ebben pedig nagy szerepe van a kormány gazdaságpolitikájának: a reálkeresetek 5 százalékkal estek az első negyedévben, a gazdaság 1,5 százalékos recesszióba fordult, az infláció 5,5 százalék a várt 4,2 százalékkal szemben. Amikor a szocialista képviselő mindezt felemlegette a parlamentben, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy ezek nem a kormány által befolyásolt ügyek.

Füsi Piroska /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=556997