2012. február 15. 09:10

Nyomtalan egyeztetés – ez továbbra sem járja

Az MSZP egyetért a Magyar Önkormányzatok Szövetségével abban, hogy a járási rendszer kialakítása kapcsán a legfontosabb kérdésben továbbra sem látni a kormány álláspontját, ezért felszólítja az érintett minisztériumokat, hogy haladéktalanul bocsássák társadalmi egyeztetésre a járási hivatalokról készülő jogszabály-tervezeteket!

A MÖSZ szerint Pintér Sándor belügyminiszter összehívására február 13-án egyeztettek a járások kialakításáról. A szövetség állásfoglalása világos és határozott kritikát fogalmaz meg a járási rendszer előkészítésével kapcsolatban. Ugyanakkor sem a Belügyminisztérium, sem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem tájékoztatta a nyilvánosságot az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma (ÖNEF) hétfői munkájának eredményéről.

Ezt azért tartjuk sajnálatosnak, mert meggyőződésünk szerint egy ilyen fontos közigazgatási átalakítást széles körű egyetértés kell, hogy övezzen. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a kormány vegye figyelembe az önkormányzatok véleményét, akiknek több évtizedes tapasztalata hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő szakmai színvonalú legyen az új rendszer.

Az MSZP egyetért a MÖSZ-szel abban, hogy a legfontosabb kérdésben továbbra sem ismerjük a kormány álláspontját. Milyen állami feladatok kerülnek a járásokhoz? Ezért támogatjuk azt a kezdeményezést, hogy a járási hivatalok felett a járáshoz tartozó önkormányzatok társadalmi kontrollt gyakoroljanak, és azt is, hogy a járási hivatalok élére olyan független szakembert nevezzenek ki, akinek személyével a térség önkormányzatainak többsége egyetért.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul bocsássa társadalmi egyeztetésre a járási hivatalokról készülő jogszabály-tervezeteket, és az előkészítés során vegye figyelembe az önkormányzati érdekszövetségek véleményét!

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő