mszp.hu | Belföld | Nyugdíj Pénzügy Szociális ügyek
2021. január 13. 13:56

Nyugdíjak és jövedelmek: közös a köztársaságpártiak víziója az igazságosabb elosztásról

Nyugdíjak és jövedelmek: közös a köztársaságpártiak víziója az igazságosabb elosztásról
Garantálják az igazságosabb jövedelmek felé való elmozdulást a korszakváltó összefogás programjának alapelvei.

Már a jövő évi kormány- és korszakváltás után megnyílhat az út, hogy senki ne kerüljön a mostanihoz hasonló leszakadó jövedelmi helyzetbe – hangsúlyozta Korózs Lajos, az MSZP parlamenti képviselője, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke szerda reggel az ATV Start című műsorában.

„4 pont került rögzítésre jónéhány hónappal ezelőtt, melyek közül a legfontosabb a nyugdíjaknál a vegyes indexálás” – mondta Korózs Lajos. Elmondta, a jelenlegi szimplán inflációkövető struktúra csak konzerválja a nyugdíjakat, vagyis akinek eddig kevés volt, annak garantáltan az is marad.

Ezzel szemben, magyarázta, az ellenzéki koncepcióban megvan a lehetőség a leszakadó nyugdíjak felzárkóztatására a mostani igazságtalan összlakossági fogyasztói kosár-alapú módosítások helyett. „A bérektől ugyanis borzasztóan szakadnak lefelé a nyugdíjak” – emlékeztetett.

Kiemelte, emellett a köztársaságpárti összefogás egy külön nyugdíjkorrekciós programot is indítana, melyben a mostani számok szerint a legalább 105 ezer forintra való felzárkóztatás lenne a cél. „Magyarországon a nyugdíjasok kétharmada ma még az átlag nyugdíjat sem kapja meg” – hívta fel a figyelmet a lesújtó adatra.

 A szocialista képviselő, rámutatott arra is, hogy a GYES és számos egyéb szociális támogatás értékének csaknem kétharmadát vesztette el amiatt, hogy a több mint 10 éve változatlan minimális öregségi nyugdíjhoz van kötve. Aláhúzta, ezeken a támogatásokon keresztül az igazságtalan nyugdíjrendszer az egész társadalmat sújtja, holott a megoldásnak már most is adottak a költségvetési fedezetei.

„Számtalan olyan javaslattal lehet élni, ami a kasszán belüli átcsoportosításokat lehetővé teszi. A nagyon magas nyugdíjakat – és ezt mindenki támogatja – egyértelműen csökkenteni kell illetve újra megállapítani; az nem létezik, hogy az egyik oldalon 60 ezer forintos nyugdíjat állapítanak meg 40 év szolgálat mellett, a másik oldalon pedig akár kétmilliót, ami nagy járadékkifizetési többletet eredményez”.

„Ez ma már csak egy költségvetési sor” – mondta Korózs – „és a költségvetésben százával módosítottak már korábban lefektetett szabályokat, ide-oda tologatták a forrásokat, ráadásul abnormális kifizetések is történnek, például az év végi pénzszórás”.

A politikus hangsúlyozta, a költségvetés most is bőven be tudna avatkozni az igazságtalan jövedelmekbe. „Mindezt együtt kell kezelni a többkulcsos személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulás kérdésével is, és arányosítani kell a szolgálati évek beszámítását. Életpálya-modellekben kell most már gondolkodni” – mondta a Népjóléti bizottság elnöke.

 

Kapcsolódó párttagok