2011. február 17. 13:20

Nyugdíjak: párbeszédet sürget a parlament is

Üdvözölte Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, hogy a megfelelő, fenntartható és biztonságos európai nyugdíjrendszerekről szóló jelentéshez fűzött módosító indítványát, amelyet több képviselőtársával együtt nyújtott be, a szerdai szavazáson nagy többséggel támogatta a képviselőtestület.

Göncz Kinga szerint a magyarországi magánnyugdíj-pénztárak államosítása szembemegy azokkal, a parlamenti jelentés által is hangsúlyozott elvekkel, amelyek szerint a változtatások során szem előtt kell tartani a nyugdíjak fenntarthatóságát, és társadalmi párbeszédet kell folytatni az érintettekkel. Ezeknek az elveknek a magyar kormány a második pillér zsarolással történt megszüntetése során nyíltan fittyet hányt, hangsúlyozta a képviselő.  

Az EP szerdai plenáris ülésén elfogadott szöveg 21. paragrafusának Göncz Kinga által előterjesztett, és a képviselőtestület által nagy többséggel támogatott módosítása arra sürgeti a tagállamokat, hogy gondoskodjanak arról, hogy a nyugdíjrendszerek stabilak, megbízhatóak és fenntarthatók maradjanak. A jelentés ugyancsak fölhívja a figyelmet arra, hogy "minden változásra megfelelő társadalmi párbeszédet követően és kellő tájékoztatás után kerüljön sor" és kiáll amellett, hogy amennyiben a munkavállalóknak választási lehetősége van, elegendő időt kell számukra biztosítani, hogy tájékozott és átgondolt döntést hozhassanak".