MTI/mszp.hu | Belföld | nyugdíjak nyugdíjminimum | Nyugdíj
2017. december 19. 18:58

Nyugdíjasokat segítő minimumprogramban állapodtak meg ellenzéki pártok

Tizenegy ellenzéki párt képviselője írta alá kedden Budapesten a nyugdíjasokat segítő minimumprogramot, amelynek végrehajtását kormányra kerülve ezek a pártok vállalnák.
 
Karácsony Mihály, a dokumentum elfogadását kezdeményező Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete elnöke az aláírását megelőzően az idősek méltósága megőrzésével és kiszolgáltatottságuk csökkentésének fontosságával indokolta a minimumprogramot. 
 
Elmondta, a programról szeptemberben kezdődtek az egyeztetések és végül 11 párt vállalta, hogy megpróbálja összehangolni az idősek érdekében fontosnak tartott intézkedéseit.
 
A dokumentumban szerepel a többi között a nyugdíjak értékállóságának garantálása, valamint a differenciált nyugdíjemelés.
 
Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke újságíróknak azt mondta, a dokumentumban megfogalmazottakon túl az MSZP vállalja, hogy ingyenes gyógyszert kapjanak azok a 65 éven felüliek, akiknek krónikus betegségük van, a háziorvos a gyógyszert felírta és nagyon alacsony a nyugdíjuk. Ezt be lehetne illeszteni közgyógyellátás rendszerében - jegyezte meg.
 
Hozzátette: az MSZP a 13. havi juttatást is biztosítana a nyugdíjasoknak, ez egyszeri 120 ezer forint lenne.
 
Korózs Lajos szerint az időspolitikában a problémák megoldására nincs kormányzati akarat, a gondokat el akarják fedni tízezer forintos Erzsébet-utalványokkal.
 
Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese az esemény után nyilatkozva az aláírás szégyenfoltjának nevezte a Fidesz-KDNP képviselőinek távolmaradását. Ez szerinte azt jelenti: ők nem vállalják a minimumszükségletek biztosítását az időseknek, problémáikat letudják azzal, hogy az inflációkövetést utólag biztosítják a nyugdíjasoknak, és némi emelést nyújtanak a nyugdíjprémiummal, valamint az Erzsébet-utalványokkal. 
 
Rámutatott: több mint 70 ezer nyugdíjas járadéka nem éri el az 50 ezer forintot. Fontosnak tartotta a legalacsonyabb nyugdíjak megemelését, de szerinte más szolgáltatásokat is jobbítani kell az idősek számára, például az egészségügyi ellátásukat. 
 
Az LMP kezdeményezésére épült be a minimumprogramba a 28 ezer 500 forintos minimumnyugdíj növelése - mondta, de megfontolandónak ítélte a járulékplafon, a nyugdíjak maximálásának bevezetését is. 
 
A dokumentumot a Demokratikus Koalíciótól Niedermüller Péter, az Együtt-től Späth Judit, a Jobbiktól Hegedűs Lorántné, az LMP-től Hegedűs Lorántné, a Párbeszédtől Tordai Bence, a Nyugdíjasok Pártja 50+-tól Sipos Sándor és Demény Ferenc, a Momentum Mozgalomtól Cseh Katalin, a Modern Magyarországért Mozgalomtól Kajdi József, az MSZP-től Korózs Lajos, a Lendülettel Magyarországért-tól Lévai Katalin és a Magyar Liberális Párttól Bősz Anett írta alá.

Kapcsolódó párttagok