mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. július 13. 13:55

Nyugdíjkalkulátort készített az MSZP

Nyugdíjkalkulátort készített az MSZP
Nyugdíjkalkulátort készített az MSZP, mellyel mindenki kiszámolhatja, hogyan emelkedne a nyugdíja az Orbán-kormány leváltása után - jelentette be Tóth Bertalan, a párt társelnöke online sajtótájékoztatón kedden.

„A Magyar Szocialista Párt úgy gondolja, hogy aki ledolgozott egy életet, az idős korában nem nélkülözhet. Az MSZP szerint a biztos megélhetés az idős embereknek is jár! A biztos megélhetés pedig azt jelenti, hogy egyetlen nyugdíjas juttatásai sem lehetnek alacsonyabbak a megélhetési minimumnál” – mondta.

A szocialisták ezért kiemelt helyen kezelik az idős emberekről való gondoskodást előválasztási programjukban. A program, mely közel 150 szakértő bevonásával, hónapokon át készült, érdemi lépéseket tartalmaz az időskori szegénység megszüntetésére és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására – mondta.

Kijelentette: pártja garantálja, hogy az általuk bevezetni kívánt nyugdíjszámítással mindenki jobban jár.

Tervük szerint a 13 éve nem emelt 28 500 forintos nyugdíjminimumot 70 000 forintra emelik, és biztosítják, hogy az elérje a minimálbér nettó értékének 50%-át. Ez az általuk adómentessé tenni kívánt minimálbért jelenti – tisztázta.

A nyugdíjemelés meghatározásánál az infláció mellett a keresetek emelkedését is figyelembe veszik, azaz az úgynevezett svájci indexálást alkalmazzák majd oly módon, hogy az inflációval mindenki nyugdíját megemelik, a bérnövekedés alapján fennmaradó részt pedig minden nyugdíjas azonos összegben kapja majd meg. Folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését is.

„Így elérhető, hogy az alacsony nyugdíjak gyorsabban emelkedjenek, mint a magas nyugdíjak” – érvelt.

„Ideje, hogy véget vessünk annak, hogy a Fidesz kifosztja szüleinket, nagyszüleinket!” – jelentette ki, hozzátéve: az MSZP az igazságosság és a szolidaritás érvényre juttatása érdekében korszakváltást javasol a nyugdíjak kiszámításában és elosztásában is.

Példákat hozott a nyugdíjszámítás fideszes, inflációkövető 3%-os emelésével szemben az MSZP javasolta vegyes indexálású, 5,35%-os emelés pénzbeni megjelenésére:

  • 70 ezer forintos nyugdíjnál a Fidesz havi 2100 forintot emelne, az MSZP havi 5723-at;
     
  • 150 ezer forintnál a Fidesz 4500 forintot emelne, míg az MSZP havi 8123 forintot.

Tervüket úgy indokolta: a nyugdíjasok nagy többsége nehezen él meg a nyugdíjából, az elmúlt tíz évben pedig „tömeges méreteket öltött” a relatív elszegényedés; a 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint háromszorosára nőtt; és közel 450 ezer nyugdíjas a megélhetési minimumnál kevesebb nyugdíjat kap havonta.

„Igazságtalannak tartjuk, hogy az átlagnyugdíjak egyre jobban leszakadnak az átlagos nettó bérektől, miközben a boltokban, a csekkeken ugyanazt az árat kell kifizetnie idősnek és fiatalnak, nyugdíjasnak és dolgozónak. Ráadásul a Fidesz úgynevezett inflációkövető nyugdíjemelése nem tart lépést az élelmiszerek árának növekedésével, és ez egyre több idős ember létfenntartását veszélyezteti” – hívta fel a figyelmet a társelnök, hozzátéve: ez a nyugdíjastársadalom fokozatos elszegényedéséhez vezet.

„A Magyar Szocialista Párt ezen kíván változtatni!” – jelentette ki.

„Azt akarjuk, hogy az időskori létbiztonság – ahogyan Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd szövetség LMP által is támogatott miniszterelnök-jelöltje is mondta – ne a kevesek kiváltsága legyen” - folytatta, mindenkit arra buzdítva: próbálja ki az MSZP nyugdíjkalkulátorát az mszp.hu/nyugdijkalkulator2022 weboldalon, számolja ki az MSZP számítási módszerével elérhető nyugdíjemelését.

Végezetül mindenkit arra kért, aki egyetért az MSZP javaslataival, támogassa a párt jelöltjeit és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet az előválasztáson, „hogy együtt jóvátehessük mindazokat a károkat, amelyeket a Fidesz okozott az elmúlt 11 évben”.

Kapcsolódó párttagok