Nyugdíjrendszer, Egészségügy, Bérkülönbségek

Ülésezett a Parlament.

Rengeteg ember életét lehetetlenítette el a korhatár előtti nyugdíj megszüntetése

Korózs Lajos szintén az idősek világnapjára kitérve nagy problémának nevezte a korhatár előtti nyugdíj megszüntetését, az ugyanis több százezer ember életét lehetetlenítette el. Megjegyezte, nem kapnak szolgálatiidő-kedvezményt azok sem, akik az egészségükre ártalmas munkát végeznek. Kimondani is szégyen továbbá azt, hogy az öregségi nyugdíjminimum kilenc éve 28 500 forint - tette hozzá.

Mire költötte a kormány a rokkantnyugdíjasoknak szánt pénzt?

Tóbiás József azt firtatta, mire költötte a kormány az elmúlt nyolc évben a rokkantnyugdíjasoknak szánt pénzt. Miért vezették át a rokkantnyugdíjasokat az egészségügybe? Miért van pénz kisvasútra és luxusberuházásokra, de azokra az emberekre miért nincs, akik önhibájukon kívül szenvedtek egészségkárosodást? - sorolta kérdéseit. Emlékeztetett arra, hogy 200 ezer embert küldtek 2012-ben felülvizsgálatra, ennek következtében sokan kikerültek az ellátásból. A kormány ismerje el a rokkantnyugdíjasi rendszer átalakításának kudarcát - szorgalmazta.

Miért nem emelik a nyugdíjminimumot?

Bangóné Borbély Ildikó azt tette szóvá, hogy a nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlan, 28 ezer 500 forint; s ehhez más szociális ellátások is hozzá vannak rendelve. Mint mondta, a hivatalos statisztika szerint 300 ezer ember nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, míg egyes számítások szerint havonta 79 ezer 757 forintot tesz ki a havi nyugdíjas kosár. Egymillió ellátást folyósít az állam, ami ez alatt van - jegyezte meg az ellenzéki politikus. Azt is bírálta, hogy a járulékplafon eltörlésével vannak, akik több 100 ezres vagy milliós nyugdíjhoz jutnak hozzá. Azt kérdezte, miért engedik ezt.

Miért nem tárgyal a kormány az egészségügy fejlesztéséről?

Tukacs István arra várt választ, miért nem hajlandó a kormány vitát folytatni az egészségügy hosszú távú fejlesztéséről. Sorolta a visszás esetekről szóló sajtóhíreket, majd azt mondta: nem csökkennek a várólisták, sem a területi ellátási különbségek, az orvosnak tanulók pedig zömében külföldre akarnak menni. Kifogásolta azt is, hogy miközben a kormányoldal szerinte azt hangoztatja, hogy az egészségügy nem üzlet, "megyéje fideszes potentátjai egy magánklinika megnyitóján parádéznak".

Nehezítették a nyugdíjba vonulást

Az azonnali kérdések sorát nyitó Gúr Nándor azt mondta, hogy a kormány emelte a nyugdíjkorhatárt, miközben nehezebbé tették a rugalmas nyugdíjba vonulást. A kabinet a megélhetés minimumát sem biztosítja az emberek számára, elveszi tőlük a biztonságot - jelentette ki.

Hatalmasak a bér- és foglalkoztatási különbségek

Gúr Nándor kifogásolta, hogy még mindig hatalmas különbségek tapasztalhatóak az egyes megyék munkanélküliségi és bérezési mutatói között. Szabolcsban 130 ezer forint a nettó átlagkereset, ami Zalában, Borsodban, Nógrádban és Békésben is nettó 150 ezer forint körül van, miközben Budapesten 240 ezer körül alakul a nettó átlagbér - mondta. Hangsúlyozta, nem a fővárosi béreket tartja soknak, hanem a többit kevésnek. Miért nem lépett a kormány a különbségek csökkentéséért? - kérdezte.

Az útról, a Kiserdőről és az emberekről. Velük mi lesz?