mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. december 03. 14:52

Nyugdíjuk elvesztése nélkül dolgozhassanak tovább a nyugdíjas pedagógusok!

Nyugdíjuk elvesztése nélkül dolgozhassanak tovább a nyugdíjas pedagógusok!
A következő években a pedagógushiány fogja a legnagyobb bajt okozni, ezért az MSZP azt javasolja: a nyugdíjas pedagógusokat hívják vissza a pályára úgy, hogy bérük mellett megtarthassák a nyugdíjukat is – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Ma a közalkalmazottként dolgozó pedagógusok ugyanis elveszítik a nyugdíjukat, ha visszamennek tanítani, miközben a magán-, alapítványi és egyházi iskolákban ez nincs kötelezően így.

„Azt kérjük, hogy az állami iskolákban se legyen ez a módszer” – mondta a szocialista oktatáspolitikus, hozzátéve: ha a 2022-es választáson bizalmat kap a demokrata ellenzéki szövetség, a szocialista javaslatok sarkalatos pontjai között lesz a pedagógushiány csökkentése és a bérrendezés.

„A következő, demokratikus kormánynál mi biztos, hogy ezért harcolni fogunk!” – jelentette ki.

A „nagyon kemény bérrendezést” azért nevezte szükségesnek, mert, mint mondta, a bér az egyik, ami miatt a fiatalok nem választják szívesen, vagy hamar elhagyják a pedagóguspályát.

Kijelentette: „nagyon becsapta a Fidesz és Orbán Viktor a pedagógusokat”, mert azt ígérte, a mindenkori minimálbérhez köti a pedagógusbérek számítási alapját, ez azonban nem történt meg: a vetítési alap még mindig a 2014-es minimálbér.

De „ezer sebből vérzik a magyar oktatás rendszere” – mondta -, a pedagógushiányhoz és az alacsony bérekhez járul a tanítás és a tankönyvválasztás szabadságának a megcsorbítása és a KLIK központosított, nagyon nehézkes intézményrendszere.

Kunhalmi szólt az ellen is, hogy képesítés nélküli pedagógusokkal töltsék fel az üres álláshelyeket: „nem jó az az irány, ami felé a kormányzat elindult”. Mint mondta, a rendszerváltás után jobb- és baloldali kormányok, beleértve az első Fidesz-kormányt is, sokat tettek azért, hogy pedagógus végzettség nélküli tanárok ne tanítsanak.

Mint mondta, a Fidesz-kormány az országos és rendszerszintű pedagógushiány és „a problémák egyik legfőbb okozója, és a problémát már ők generálják”, „ettől a kormánytól én már nem várok semmit”.

Ismertette: a következő években egyre több pedagógus megy nyugdíjba, miközben egyre kevesebben jelentkeznek a pályára.

Míg 2013-ban 1125 tanár ment nyugdíjba, ’14-ben már majdnem 1800, ’15-ben több mint 2500, ’16-ban több mint 3300. Ilyen tendencia mellett, „hogyha nem csalnak meg bennünket a becsléseink”, 2027-ben várhatóan 7800-an mennek majd nyugdíjba, azaz 10 éven belül a mostani 146 700 pedagógus fele nyugdíjas lesz - mondta.

Közben jelenleg körülbelül 7000 fiatal jelentkezik évente pedagógus pályára, de negyedük-ötödük be sem fejezi a képzést, a végzettek közül pedig a munkaviszonyuk első öt évében a kormány által alacsony szinten tartott bérek miatt „iszonyatosan sokan hagyják ott a pályát”, hiszen a pedagógus végzettségükkel egy multinacionális cégnél kétszer vagy akár három és félszer többet is kereshetnek.

Kapcsolódó párttagok