Külföld | progresszió Obama újraválasztása
2012. november 09. 11:26

Obama újraválasztásával a progresszív megoldások kaptak bizalmat

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) ezúton fejezi ki gratulációját Barack Obamának, az Egyesült Államok újraválasztott elnökének.  

A demokrata jelölt magas részvételi arány mellett magabiztos győzelemmel szerezte meg az elektori kollégium többségét. A jelenlegi válságos időkben ez az eredmény azt jelzi, hogy az Egyesült Államok szavazói támogatják a progresszív politikát.

“Barack Obama négy évvel ezelőtti megválasztása világosan és határozottan megmutatta: ‘Igen, meg tudjuk csinálni!’. Kellő bátorságot tanúsított ahhoz, hogy olyan elnök legyen, akit mindannyian szerettünk volna. Sikerült felülkerekednie George W. Bush elnökségének katasztrofális hagyatékán, progresszív szemléletű gazdaságpolitikai intézkedéseket vezetett be, és sikerrel szállt szembe az 1929 óta kialakult legsúlyosabb gazdasági és társadalmi válsággal. Választási győzelme most, négy évvel később egyértelműen üzeni: ‘Igen, megcsináltuk, és igen, meg fogjuk csinálni!’” - fogalmazott Szergej Sztanyisev, az ESZP elnöke.

Szergej Sztanyisev felhívta továbbá a figyelmet a választási győzelem Amerikán túlmutató jelentőségére, mondván, hogy a döntéssel a választók nemcsak Obamának szavaztak bizalmat, hanem a progresszív megoldásoknak is szerte a nagyvilágban. “Obama kezdeményezése az elmúlt négy évben, csak úgy, mint a következő ciklusára vonatkozó javaslatai éles ellentétben állnak a konzervatív európai kormányok megszorítás alapú válságkezelésével. Obama újraválasztásával arra kapttunk lehetőséget, hogy közösen, progresszív módon keressük a kiutat a válságból az Atlanti-óceán mindkét partján” - hangsúlyozta az ESZP elnöke.

Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke kiemelte: “Barack Obama valódi elkötelezettséget mutatott az Egyesült Államokban élő nők helyzetének javítása iránt. Intézkedései révén csökkent a bérolló, az egészségügyi reformjának köszönhetően pedig szegény nők százezrei részesülhetnek kórházi ellátásban. Meggyőződésem, hogy tovább fog haladni a megkezdett úton, mert a válságból való kilábaláshoz a nők foglalkoztatottságának növelésére van szükség.”

A felmérések szerint egyébként a nők 55 százaléka szavazott Obamára, míg 43 százalékuk a republikánusok jelöltjére.

A választási kampányban két homlokegyenest eltérő jövőkép rajzolódott ki. A választók döntöttek: világosan kimondták, hogy a munkahely-teremtést, az igazságos növekedést, a magas színvonalú közszolgáltatásokat, az igazságos társadalombiztosítási rendszert, az oktatási és innovációs beruházásokat, az esélyegyenlőséget, az igazságos adórendszert és a házasságkötéshez való jog kiterjesztését választják.