mszp.hu | Belföld | EP2014
2014. május 10. 22:45

Óbuda, Debrecen, Angyalföld

Óbudán, Debrecenben és Angyalföldön folytatódott az MSZP európai parlamenti választási kampánya szombaton. A főváros harmadik számú kerületében gulyásfőzés, a cívisvárosban kitelepülés és Mihály napi vásár szerepelt a programban, a XIII. kerületben pedig egészségnapon vett részt Szanyi Tibor, a szocialista párt EP-listájának vezetője.

Óbudán

A külső Bécsi út mellett felállított méretes sörsátorban már javában zajlott a hamisítatlan magyar Gulash Soup hozzávalóinak összekészítése. A kellemes májusi napsütéses időbe összesen az élénk dél-délkeleti szél zavart bele kicsit, de neki is csak a gulyást rotyogtató tűz produkálta füsttel koalíciót lépve sikerült be-bekavarni néha.

A hangulatra nem is panaszkodtak a jelen lévő, többségükben volt rendvédelmi dolgozók, tűzoltók, rendőrök, vámosok. A Fidesz által elvett szolgálati nyugdíjuk miatt már annál inkább. Nem véletlenül hozta szóba Szanyi Tibor a hozzájuk intézett rövid beszédében, hogy az MSZP európai parlamenti képviselői is mindent meg fognak tenni azért, hogy igazságot szolgáltassanak azoknak a rendvédelmi dolgozóknak, akiktől visszamenőleges hatállyal vették el a jogos járandóságukat.

Kiemelte viszont, hogy itt most nem az a kérdés, hogy a Fidesz győz-e vagy sem. Az MSZP-re adott szavazatok ugyanis nem itthon, hanem az EP-ben fognak hasznosulni a következő években. Az az európai szocdem frakció, amelyhez az MSZP képviselői május 25-e után csatlakozni fognak, többségben, de minimum egy súlycsoportban lesz a jobboldalt tömörítő Európai Néppárttal.

Eggyel több szocialista képviselő itthon lehet, hogy a szocialista többséget fogja jelenteni Európában. Márpedig, ha mi leszünk többségben, akkor azok a témák lesznek napirenden, amiket mi akarunk. Például az Európai Munka törvénykönyvének, vagy éppen az európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetésnek ügye – fejlette ki.

Fentiekkel összefüggésben azt is elmondta: totál felesleges a Jobbikra szavazni, mert a szélsőjobboldali párt által Európába küldött képviselők néma leventeként fognak bolyongani Brüsszelben, mert a Magyarországon, benne Európában vállalhatatlan nézeteik miatt továbbra sem fog szóba állni velük senki.

Sok értelme a Fideszre leadott szavazatnak sincs - fűzte tovább -, hiszen Orbán Viktor pártja már jelezte: nem támogatja sem az európai Munka törvénykönyvét, sem pedig a szocdemek által szorgalmazott bér- és nyugdíjemeléseket. Nekik most fontosabb az akácsiratás. (Zárójel: a magyar tűzifa 40 százaléka akác.)

Debrecenben

Nagy napra ébredt a cívisváros szombaton: Magyarország második legnagyobb területű településére érkezett a Magyarország második legnagyobb pártjának EP-listavezetője, és a hagyományos Mihály-napi vásárra is sor került végre. Ez utóbbi program – mint a mellékelt képek mutatják – szó szerint színesebb volt ugyan, ám tévedés lenne azt gondolni, hogy a vásár melletti MSZP-s kitelepülés nem vitt színt a debreceniek szombatjába.

Nemcsak a kitelepülő pult közvetlen közelében leállított fagyiskocsi portékája fogyott rendesen, hanem a tiszta pirosba öltözött MSZP-s aktivisták által osztogatott Népszava is. Több mint kiemelt médiaérdeklődés övezte Szanyi Tibor rögtönzött sajtótájékoztatóját is, amelyet Rónai György városi elnökkel tartott, és amelyen többek közt az unió által a magyar kormány helyett teremtett 500 ezer munkahelyről is beszélt.

Szólt arról is, hogy április közepén elapadtak az uniós források Magyarország számára, mert a kormány nem volt képes felállítani egy olyan átlátható, garanciákat is felmutató, működőképes intézményrendszert, amely ezeket a pénzeket tudta volna fogadni.

További rossz hírként említette a norvég támogatási pénzek folyósításának felfüggesztését, majd közölte, hogy ezért az EP-ben az MSZP vállalja, hogy mindent megtesz ezeknek a forrásoknak az újraindításáért. Hozzátette, fontos, hogy ezekből a pénzekből valódi munkahelyeket eredményező programok induljanak el Debrecenben és a térségében is.

A norvég alap forrásainak elapadása Debrecen számára is fájó veszteség, ami elsősorban az egyetem látókörében kutató-fejlesztő cégeknek jelent problémát - értékelt Szanyi Tibor. Az MSZP-s politikus szerint az uniós pénzcsapok legalább fél évig zárva lesznek, ami az egész ország számára káros, és Debrecenben is több beruházási programot érint.

Angyalföldön

A szombati etap hazai környezetben – és nyugodtan kijelenthető: baráti körben – ért véget Szanyi kapitány számára. A XIII. kerületi RAM Colosseum ultramodern művelődési ház parkjában rendezett egészségnap nemcsak véradási lehetőséget és hasznos szűrőprogramokat, hanem koncerteket, táncbemutatókat, gyermekügyességi, illetve szórakoztató eszközöket és egyáltalán: egy nagyon kellemes májusi délutánt tartogatott.

Ahol a természetesen rengeteg gyerek mellett minden korosztály aktívan, sőt vagányan képviseltette magát. Az 54 éve Újlipótvárosban élő 85 éves néni például felfelé mutató hüvelykujjával jelezte az MSZP EP-képviselőjelöltjének, hogy virtuális lájkokból nem lesz szavazat, az ő hús-vér „tetszike” viszont egész biztosan szocialista szavazatot jelent majd a május 25-i voksoláson.

„Nekem egyetlen szavazat is számít” - Szanyi így a köszönte meg a támogatást, mi pedig csak annyit tennénk hozzá: az MSZP-t lájkoló néni vitán felül az 1-es sorszámú szocialista lista szombati reklámarcává vált.