mszp.hu | Belföld
2022. március 31. 14:44

Odadobta a nemzetbiztonságot Szijjártó külügyminisztériuma. Ez érhetett Druzsba-díjat.

Odadobta a nemzetbiztonságot Szijjártó külügyminisztériuma. Ez érhetett Druzsba-díjat.
A nemzetbiztonságot érintő egyik legnagyobb botrány lehet a híresztelés, hogy Szijjártó tudtával járkálnak Putyin kémei évek óta a magyar külügy hálózatán – a fideszesek el se mertek jönni a Nemzetbiztonsági bizottság ülésére, a magyaroknak pedig ebből elegük van.

Miután kipattant az orosz hekker-botrány, visszamondták a fideszesek részvételüket az egyébként általuk kezdeményezett Nemzetbiztonsági bizottsági ülésen – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagja csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

Hozzátette, nyilván még a Pegasus-botránnyal kapcsolatos kérdések elől is menekülnek, amikor kampányfeladatokra hivatkozva a semmiből egyszer csak lemondják az ülést, éppen úgy, ahogy ezt tőlük már megszokhattuk.

„Ezt nem lehet másnak tekinteni, mint annak a beismerésének, hogy a felmerült gyanúk mögött komoly tények állhatnak, hiszen remek lehetőség lett volna ez a kormánypártok számára, hogy tisztázzák ezt a helyzetet a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén: ők gyáván megfutamodtak” – mutatott rá a szocialista politikus.

Megerősítette, az orosz kémkedés nem új keletű, régóta látják a magyar államtitkokat és a magyar védekezés ez ellen „gyanúsan passzív”, de ennél több információt a minősített ügy részleteiről nem oszthatott meg a nézőkkel.

Az MSZP pártigazgatója kijelentette, megdöbbentőnek találja, hogy ez a botrány éppen az ukrajnai orosz agresszió idején történik, a fideszes kormány pedig nem bújhat ki a felelősségre vonás alól. „Azt kell tisztázni, hogy Magyarország eleget tesz-e a NATO és EU-s kötelezettségeinek, vagy valamilyen burkolt cinizmustól vagy más motivációtól vezérelve passzivitással nézi az orosz medve térfoglalását”.

Molnár emlékeztetett, már csak három nap van hátra a választásokig: ha az emberek változást szeretnének e téren is, el kell menniük szavazni. „Azt gondolom, hogy ebből helyes következtetést fog levonni mindenki, aki még bizonytalan abban, hogy hogyan szavazzon” – húzta alá.
Egyetértett a műsorvezetői felvetéssel, hogy a külpolitika hirtelen nagyon is a belpolitika, azaz a választások részévé vált. „Van egy értékrendi küzdelem, és arra kérek mindenkit, hogy aki az EU-s és NATO-tagságot komolyan veszi, a szerint szavazzon, hiszen ez most valóban a jövőnkről szól, hogy milyen országban, milyen szövetségben szeretnénk élni. De van a másik kérdés is, a biztonság kérdése (…): az Egységben Magyarországért a béke pártján áll” – emelte ki.

Ennek nyomán a választás előre jósolt fideszes sikeréről felidézte, vélhetően a kormány által megfélemlítettek miatt Tarlós idején is – és 2002 óta mindig – messze felülmérték a fideszes százalékokat. Azóta már bebizonyosodott, hogy „nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni”, ami meglátszott az önkormányzati választásokon is.

„Vasárnap mindenki szavazzon (…), ebben az esetben, én úgy látom, szoros ellenzéki győzelemmel, de kormányváltás lesz!” – prognosztizálta végezetül az MSZP pártigazgatója.

Kapcsolódó párttagok