mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 07. 15:20

Offshore-adó bevezetését javasolja a Párbeszéd és az MSZP

Offshore-adó bevezetését javasolja a Párbeszéd és az MSZP
Ötpontos határozati javaslatot nyújt be offshore elleni küzdelem témakörben az Országgyűlésnek az MSZP-Párbeszéd szövetség, amely kezdeményezéshez az LMP is csatlakozott - erről tartott csütörtök délután online sajtótájékoztatót Harangozó Tamás, az MSZP és Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

Az offshore-ozás évente több ezermilliárd forintos kárt okoz a magyaroknak, hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás. „Ez a pénz hiányzik az oktatásból, az egészségügyből, a nyugdíjemelésből vagy éppen a fizetések emeléséből” – tette hozzá, nyomatékosítva, hogy nemcsak a be nem fizetett adó okoz súlyos gondokat, hanem a az illegális módon szerzett vagyonok eltűntetése is.

Elmondta, a kezdeményezés apropóját a napokban napvilágot látott és egyre dagadó nemzetközi offshore-botrány adta, melyben 35 állam- és kormányfőt és környezetüket érintő titkos iratok kerültek a nyilvánosság elé. Jelezte, köztük van Orbán Viktor fő szövetségese, Putyin közvetlen környezete, vagy épp a cseh miniszterelnök Andrej Babiš, akinek a megválasztásáért Orbán személyesen kampányolt.

„Sokkal érdekesebb, hogy (…) Magyarországon is négy további érintettje van csak ezeknek a kiszivárgott iratoknak” – folytatta a szocialista politikus. Kiemelte, az egyik Kertész Balázs, fideszes volt önkormányzati képviselő, Rogán Antal bizalmi embere, a másik Mészáros Lőrinc „intézője”, a 4iG-s Jászai Gellért.

Harangozó kitért arra is, hogy ellenzéki berkekből is volt offshore-ozásban érintett politikus az utóbbi időben. Elmondta, Ráczné Földi Judit, a DK egyéni előválasztási képviselő-jelöltje, bár veszített a székesfehérvári megmérettetésen, még mindig a Demokratikus Koalíció országos elnökségi tagja, ami az MSZP-s politikus szerint kettős mércére utal és megengedhetetlen.

Tordai Bence ismertette az MSZP-Párbeszéd szövetség aznapi beadványának öt pontját az offshore-ozás felszámolására. Elmondta, a pontok közt szerepel egy tényleges tulajdonosi nyilvántartás létrehozása az átláthatóság európai jogi követelményének megfelelően; offshore különadó kivetése, amelyet a Fidesz az elsők közt törölt el 2011-ben; személyi jövedelemadó kivetése minden offshore-ozásban vagyonra szert tevő magyarra; magyar és uniós támogatások megvonása magyar tulajdonú offshore cégektől, illetve egy szigorú összeférhetetlenségi szabály, amely vonatkozik minden köz- és párt-tisztségviselőre, aki valaha is érintett volt offshore-ozásban.

„A Párbeszéd és az MSZP mellett az LMP is csatlakozott ehhez az indítványhoz és meghívjuk csatlakozásra a többi ellenzéki parlamenti frakciót is. Bízunk benne, hogy a DK-sok és a jobbikosok is egyetértenek velünk ezekben a célokban és ezekben a megoldásokban. Számítunk rá, hogy csatlakoznak, és (…) az érintett pártok a saját szervezetükön belül is rendezik az ezzel kapcsolatos kérdéseket. (…) Közös érdekünk az, hogy ne legyen kettős mérce és csupa, ilyen szempontból is, feddhetetlen politikussal vágjunk neki 2022-ben az Orbán-rezsim lebontásának” – húzta alá.

Kapcsolódó párttagok