2012. szeptember 25. 16:05

OGY - A Fidesz adminisztratív eszközökkel akar választást nyerni

A Fidesz-KDNP adminisztratív eszközökkel próbálja megnyerni a következő választást, ezt a célt szolgálja az előzetes regisztráció bevezetése - mondta a feliratkozásról szóló alkotmánymódosítás vitájában Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka.

Kifejtette: a regisztráció bevezetése alkotmányellenes, a kormánytöbbség ezért foglalja az intézményt az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé. Szerinte a Fidesz "jogászkodással" próbálja megnyerni a következő a választást, tudva, hogy politikája kudarcot vallott.

Harangozó Tamás ugyanakkor azt mondta: a Fidesz ezzel nem fog célt érni, ettől még le fogják váltani.

Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy rendelkezésre áll a választások megszervezéséhez szükséges lakcímnyilvántartás, a külföldön élő állampolgárok pedig eddig is kérhették felvételüket a névjegyzékbe, jelezve, hogy a határon kívülről voksolnának, így a regisztráció melletti érvek valótlanok.

Kitért arra is, hogy bár a miniszterelnök korábban gránitszilárdságúnak nevezte az új alaptörvényt, jelenleg két módosítása is az Országgyűlés előtt van, ráadásul ugyanazzal a címmel.

Lamperth Mónika, a szocialisták második vezérszónoka különböző, a regisztráció szükségességéről szóló fideszes véleményeket idézett, köztük, hogy a feliratkozás a visszaélések megakadályozását szolgálja, illetve hogy nélkülözhetetlen a voksolás technikai lebonyolításához. Véleménye szerint egyik sem állja meg helyét. De - folytatta - a Népszabadság beszámolója alapján egy kormánypárti politikus egyenesen arról beszélt: az intézkedés révén végre "nem a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok" fognak szavazni, ez pedig szerinte megengedhetetlen szemlélet.


Az MSZP-s képviselő úgy véli,  a regisztráció a választójog indokolatlan és aránytalan korlátozása, a választók azonban akkor is leváltják a Fideszt, ha bevezetik a feliratkozást.