mszp.hu | Belföld | Közös akarattal
2022. február 03. 19:36

„Okosország” lesz-e Magyarország? – a digitális állam időt és pénzt takarít meg polgárainak

„Okosország” lesz-e Magyarország? – a digitális állam időt és pénzt takarít meg polgárainak
Az Egységben Magyarországért vállalja, hogy hazánk kormányváltás után igazi 21. századi „okosország” lesz, a digitális jólét pedig eljut mindenkihez – erről tartottak sajtótájékoztatót az Egységben Magyarországért képviselő-jelöltjei csütörtök délután Budapesten.

Hajnal Miklós emlékeztetett – Észtországgal szöges ellentétben - a Fidesz az elmúlt 10 évben rosszul használta fel az EU-s forrásokat: sokkal inkább hagyta elharapózni a bürokráciát, minthogy a digitalizáció irányába kormányozta volna az országot.

„A digitális kormányzás kérdése egy össztársadalmi ügy, ugyanis a társadalmi jólét alapját biztosítja a 21. században. (…) Az a célunk, hogy a digitálisan elérhető állami szolgáltatásokat egytől egyig fejlesszük a következő ciklusban: ezek lehetnek az oktatás, az egészségügy, a közműszolgáltatások területén is” – mondta Hajnal Miklós.

A Momentum elnökségi tagja hangsúlyozta, a digitális állam a költségvetési kiadásokat is csökkenteni tudja, így több marad az egészségügyre, az oktatásra, az emberek jólétére általában, a rendszer pedig igazságosabb és átláthatóbb.

„Bevezetjük az ingyenes, 1GB-os mobilinternet csomagot” – ígérte az internet, mint alapjog biztosítását mindenki számára, hozzátéve, hogy ez kulcsfontosságú a jövő digitális oktatása szempontjából, illetve megkönnyíti az emberek „home office” jellegű otthoni munkavállalását is.

Budapest 3. OEVK jelöltje a jövő oktatásának támogatását ígérte laptopokkal és tabletekkel a tanulók számára, az egészségügyben pedig a távvizitek, a távdiagnosztika és a monitorozó eszközök fejlesztését jelentette be.

Jószai Teodóra, a DK politikusa az oktatás szétverését nevezte az Orbán-kormány egyik legsúlyosabb bűnének és ámokfutásának. A megoldásokra térve Pest megye 8. OEVK jelöltje kiemelte, minimum 2-3 digitális tananyag elérhetőséget fogják biztosítani, visszaállítva ezzel a tanszabadságot, a tudományos intézményeknek pedig hosszú távú stabilitást ígért.

„Az egyetemi ipari parkok szolgáltatásainak fejlesztésével segíteni kell, hogy a piacképes kutatási projektekben dolgozók startup vállalkozásokat indíthassanak, (…) az általános iskolákban 2. osztálytól kezdve bevezetjük az informatikaoktatást és minden tantárgy részévé tesszük az adott területen a digitális ismereteket” – sorolta az ellenzéki program tervezett elemeit, melyek közt szerepelt a pedagógusok megérdemelt erkölcsi és anyagi biztonságának megteremtése is.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője a hatékony közszolgáltatások biztosítását emelte ki a digitális államban. „A következő ciklusban az állam egyik legfontosabb feladata lesz a közigazgatás és a közszolgáltatás teljes digitalizációja” – szögezte le.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. OEVK jelöltje kifejtette, az Egységben Magyarországért a már bevált svéd, észt valamint Egyesült királyságbéli modellek alapján többek között azt is előirányozza, hogy a közszolgáltatások elérése érdekében az Internet közműként jelenjen meg, a digitális ügyfélkapu koncepcióját pedig biztonsági, kényelmi és funkcionális szempontból is erősíteni, bővíteni és modernizálni fogja.

Emlékeztetett, az Egységben Magyarországért az előválasztáson képes volt megbízhatóan egy országos, digitális választás lebonyolítására, április 3-a után ezt tehát már más választásokon, népszavazásokon, és egyéb demokratikus intézményeknél is alkalmazni lehet.
Varga László bejelentette, digitális megoldásokkal fogják fejleszteni a közlekedési szolgáltatásokat, illetve az okos mérőszerek bevezetésével növekszik majd az energiahatékonyság is.

„A NATO-val és az Európai Unióval összehangoltan megerősítjük Magyarország védelmét a kibertámadásokkal szemben” – ismertette végezetül hozzátéve, hogy jelentős mértékben tervezik csökkenteni a cégek és az állampolgárok digitális ügyintézési idejét is.

Kapcsolódó párttagok