Belföld, Külföld | dohányzás
2013. április 25. 14:37

Oktatás és megelőzés a dohányzás visszaszorítása érdekében

"A fiatalkori dohányzás visszaszorítása kulcsfontosságú az európai állampolgárok egészségének megőrzésében. Meggyőződésem, hogy a leghatékonyabb eszköz a dohányzás visszaszorítására az oktatás és a megelőzés. Ezért javaslatot tettem egy a prevenciót elősegítő "Európai Dohányzás Megelőzési Alap" (European Smoking Prevention Fund) felállítására. Szintén kezdeményeztem, hogy a dohánytermékek internetes kereskedelmét uniós szinten tiltsuk be, mivel ez lehet a leghatékonyabb módja a fiatalok egészségvédelmének és az illegális kereskedelem visszaszorításának, ugyanis az illegális kereskedelem 40-50% az interneten keresztül történik." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, aki az Európai Parlamentben az európai dohánytermék irányelvről készülő mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsági véleményének jelentéstevője a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság mai vitanapján.

"Fontos különbséget tennünk a dohányfeldolgozás és a dohánytermesztés között, a dohányóriások és a dohánytermesztők között. Ők nem hasonlíthatók össze a dollár- és euró milliárdokat kasszírozó dohányipari óriásokkal! Európában 400 ezer állampolgár sorsa függ a dohánytermesztéstől, olyan elszegényedett régiókban, ahol más munkalehetőség nem adódik. Magyarországon 30 ezer nyírségi, hajdúsági és kiskunsági embernek biztosít megélhetést a dohánytermesztés. Törekednünk kell arra, hogy a dohányzásellenes rendelkezések mellékhatásaként a dohánytermesztőket ne lehetetlenítsük el, ezzel több ezer gazda megélhetését veszélyeztetve. Döntő többségük ugyanis csak néhány hektáron gazdálkodik." - húzta alá a szocialista politikus.

Tabajdi Csaba szerint "a dohányosok jogait nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Nem szabad bűntudatot ébresztenünk a dohányosokban, hanem a felelősségérzetüket kell erősítenünk. Az ő együttműködésük nélkül nem lehet érdemi javulást elérni, hiszen a saját életükről kizárólag ők döntenek. A dohányzás sajnálatos módon minden évben 700 ezer európai állampolgár halálához vezet, akik túlnyomó többsége, több mint 90%-a 25 éves kora előtt kezdett el dohányozni."